Sodelavca Patrie na istem naslovu

K četici tistih, ki so kot zunanji svetovalci Patrie na področju protidobav sodelovali pri slovenskem nakupu patrij, moramo prišteti tudi samostojnega podjetnika Juhanija Luukkonena.

Objavljeno
09. september 2009 22.11
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - K četici tistih, ki so kot zunanji svetovalci Patrie na področju protidobav sodelovali pri slovenskem nakupu patrij (Hans Wolfgang Riedl in Rudolf Leban sta v protidobavni dejavnosti znana že od lani, prejšnji teden pa nam je Riedl razkril, da sta bila na tem področju dejavna tudi Walter Wolf in Jure Cekuta), moramo prišteti tudi samostojnega podjetnika Juhanija Luukkonena, lastnika podjetja Veritas Plus. Sedež podjetja je registriral v Trzinu, na istem naslovu, na katerem je sicer prijavljeno podjetje Kolesnik (90-odstotni lastnik podjetja je Patria Land & Armament, desetodstotni pa Patrijin partner, podjetje Rotis), ki je bilo ustanovljeno tudi zato, da bi skrbelo za uspešnost protidobav. Podjetje Veritas Plus je bilo julija letos iz poslovnega registra izbrisano, transakcijski račun pa ima še vedno odprt.

Ker Juhani Luukkonen ni bil dosegljiv, smo o tem, kakšna je (bila) njegova svetovalna vloga pri slovenskem oklepniškem stoletju, vprašali v Patrio. Odgovorili so, da je Pertti Juhani Luukkonen razvijalec projektov na področju protidobav. »Glavna cilja dogovorov o protidobavah sta vzpostavitev prednosti in zagotavljanje okrepitve gospodarstva v državi nakupa,« sporočajo iz Patrie, kjer trdijo, da »ekipa Patrie za protidobave kljub finančni krizi dosega zelo dobre rezultate«. Kot pojasnjujejo, je bil prvi mejnik iz naslova slovenskega naročila kolesnikov za letos dosežen že spomladi, »smo pa na dobri poti, da dosežemo drugega, ki se po veljavni pogodbi konča leta 2017. Del protidobav vključuje odpiranje tržnih priložnosti za slovenska in hrvaška podjetja.«

Omenjeni samostojni podjetnik je specializiran za identifikacijo poslovnih priložnosti med finskimi in tujimi podjetji, še pravijo iz Patrie, »ključni področji kompetentnosti Luukkonena pa sta kovinska in kemična industrija. Trenutno dela tudi pri projektih iz energetike.«

Rudolf Leban, doslej edini znani pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave, je bil včeraj na službeni poti v Švici. Povedal nam je le, da protidobavne dejavnosti zadostujejo načrtovanemu in določenemu v pogodbi, podrobneje pa se z nami ni mogel pogovarjati.

Če torej poslušamo Patrio in Lebana, je s protidobavno dejavnostjo - o kateri davkoplačevalci, ki financirajo nakup oklepnikov, ne vedo tako rekoč ničesar, saj je protidobavno delovanje skrito očem javnosti - vse v najlepšem redu. A računsko sodišče je pred dnevi ugotovilo, da protidobave že v pogodbi o nakupu finskih osemkolesnikov niso najbolje definirane. »Glede posrednih oz. neposrednih zaposlitev, denimo, v pogodbi nista določena niti obseg niti to, kako se bodo te protidobave merile,« je povedal Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, ki je protidobave ocenilo negativno.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela