Sodišče dalo prav Lekarni Ljubljana

Postojnska poslovalnica: Ministrstvo za zdravje bi po mnenju sodišča moralo opraviti verifikacijo.

Objavljeno
21. september 2014 21.18
Lekarna Ljubljana Ljubljana 2. avgust 2013
 Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Upravno sodišče je odločilo, da bi ministrstvo za zdravje moralo opraviti verifikacijo postojnske lekarne. To so v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana odprli decembra lani, a ker niso imeli predpisane listine o izpolnjevanju pogojev za poslovanje, v njej niso smeli prodajati zdravil.

Zdaj se bodo morali o zadevi na ministrstvu za zdravje znova izreči. Po presoji upravnega sodišča ministrstvo v postopku verifikacije preverja in odloča le o ustreznosti kadrov, prostorov in opreme ter primerni zalogi in vrsti zdravil, ne pa o tem, ali lahko lekarna, ki jo je ustanovila ena občina, opravlja oziroma razširi svojo dejavnost tudi na območje druge občine.

Spomnimo, da je ministrstvo verifikacijo zavrnilo prav s sklicevanjem na zakon o lekarniški dejavnosti, ki pravi, da za opravljanje dejavnosti na svojem območju občina soustanovi javni zavod ali podeli koncesijo. Ker je v Postojni občina že soustanoviteljica javnega zavoda Kraške lekarne, drug zavod, v tem primeru Lekarna Ljubljana, na to območje ne bi smel posegati, so menili na ministrstvu.

V lekarniški zbornici so bili z odločitvijo ministrstva zadovoljni, s sodniško bodo precej manj. Zaradi širjenja javnega zavoda Lekarna Ljubljana na območja, kjer že delujejo lekarne drugih javnih zavodov, so konec novembra lani celo organizirali protestno enourno zaprtje lekarn po Sloveniji.

V boj za odškodnino

V Lekarni Ljubljana so že ob vložitvi tožbe na upravno sodišče napovedali, da bodo sledili tudi tožbeni zahtevki, vključno z zahtevo po povrnitvi škode, ki so jo utrpeli, ker so smeli v postojnski poslovalnici od februarja prodajati zgolj prehranske dodatke, kozmetične izdelke ipd. Koliko bi lahko znašala odškodnina, bo po napovedih iz lekarne znano v tem tednu. Za zdaj je ministrstvo Lekarni dolžno poravnati 342 evrov stroškov postopka.