Sodišče lekarnam naložilo posredovanje zahtevanih podatkov

Celjsko okrožno sodišče je ugodilo Vzajemni in celjskim lekarnam izdalo začasno odredbo, da morajo posredovati zavarovalnici v elektronski obliki vse zahtevane podatke.

Objavljeno
22. januar 2007 17.05
Ljubljana - Okrožno sodišče v Celju je ugodilo zdravstveni zavarovalnici Vzajemna in izdalo začasno odredbo Javnemu zavodu Celjske lekarne, skladno s katero mora ta Vzajemni v elektronski obliki posredovati vse zahtevane podatke. Obstaja namreč velika verjetnost, da bi sicer Vzajemni nastala nenadomestljiva škoda, so danes sporočili iz Vzajemne. Če bo omenjeni javni zavod kakor koli kršil odločitev sodišča, jo za vsako kršitev čaka 25.000 evrov kazni, pojasnjujejo v sporočilu.

Vzajemna je 12. januarja lekarnam poravnala del stroškov za zdravila, čeprav ji lekarne niso izdale pravilnih računov, ki bi zavarovalnici omogočili preverjanje njihove pravilnosti in upravičenosti. Vzajemna je stroške lekarnam poravnala v skrajni sili, saj ni želela, da bi posledice nezakonitega ravnanja občutili zavarovanci, poudarjajo v zavarovalnici.

Ob plačilu se je zato Vzajemna odločila za tožbo proti Celjskim lekarnam, v kateri je predlagala tudi izdajo začasne odredbe lekarni, da mora Vzajemni izdati pravilen račun oz. verodostojno listino - da ji mora torej lekarna posredovati vse podatke, ki Vzajemni omogočajo pravilnost in upravičenost izdanih računov. Sodišče je Vzajemni ugodilo.

Iz Vzajemne so danes še sporočili, da ne morejo sprejeti nedavnega predloga Celjskih lekarn, ki so predlagale sklenitev aneksa k obstoječi pogodbi. Obstoječa pogodba namreč predvideva tudi plačevanje avansov in pavšalov lekarnam, kar pomeni, da bi skupaj s predlaganim aneksom k pogodbi z 0,75-odstotno provizijo lekarniška provizija dejansko znašala kar 1,35 odstotka, kar je še vedno skoraj dvakrat več, kot predvideva zakon.

Prav zato je potrebna sklenitev novih pogodb, ki bodo skladne z zakonom, menijo v Vzajemni. Skladno z zakonom namreč lahko Vzajemna lekarnam plača le stroške za zdravila in 0,75-odstotno provizijo na te zneske, za kar pa najprej potrebuje pravilno izstavljeni račun, pojasnjujejo.