Sodišče naj bi zamrznilo Šrotovo premoženje

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala naj bi na ljubljanskem sodišču uspela doseči zamrznitev premoženja nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško in nekoč njenega največjega lastnika Boška Šrota, poročata TV Slovenija in POP TV.

Objavljeno
06. marec 2011 21.17
M. Do., delo.si
M. Do., delo.si
Ljubljana - Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala naj bi na ljubljanskem sodišču uspela doseči zamrznitev premoženja nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško in nekoč njenega največjega lastnika Boška Šrota, poročanje televizij povzema STA. Šlo naj bi za štiri nepremičnine oziroma zemljišča.

Že pred časom naj bi lastništvo družinske hiše Šrot prepisal na svojo ženo, vendar to ni prepričalo sodišča, saj je tudi za to hišo izdalo prepoved obremenitve in odtujitve. Šrotu pa niso zasegli vrednostnih papirjev. Tožilstvo naj bi Šrotu očitalo protipravno pridobitev kar 135 milijonov evrov premoženja.

Državno tožilstvo je sicer 7. februarja vložilo zahtevo za preiskavo v zadevi managerskega odkupa Pivovarne Laško in Istrabenza. To jim je naložilo ljubljansko okrožno sodišče, ki na podlagi ugovorov zagovornikov obdolžencev ni dopustilo neposredne obtožnice, je pa sicer ugotovilo, da je podan utemeljen sum storitve kaznivih dejanj.

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala naj bi že v začetku predkazenskega postopka uspela zavarovati za več kot 20 milijonov evrov premoženja nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, za tri milijone evrov premoženja Kristjana Sušinskega, ki je vodil družbo Maksima Holding, preko katere je bil Bavčar posredno lastnik velikega deleža Istrabenza, in treh drugih podjetij.

Pivovarna Union, Radenska, Fructal in Delo so zoper Šrota oz. njegovo družbo Atka Prima, ki je bila krovna družba laške pivovarne, so sredi februarja vložile odškodninske tožbe v višini 116,7 milijona evrov. S tem so se pridružile Pivovarni Laško, ki je zoper Šrota oz. njegovo družbo zaradi zahtev delničarjev Laškega že vložila tožbo. Odškodnine zahtevajo, ker naj bi bile oškodovane zaradi poslov toženih strank v letih 2008 in 2009.

Podlaga za odškodninsko tožbo je bila posebna revizija vodenja poslov Pivovarne Laško, ki je bila opravljena marca lani, pokazala pa je nepravilnosti pri poslovanju z delnicami Infond Holdinga, Thermane Laško in Premogovnika Velenje. Revizorji so preverili tudi posojila, ki so jih dajale Pivovarna Laško, Radenska in Pivovarna Union ter posle, povezane z nakupom prodajnih opcij za delnice Istrabenza. Ugotovili so, da so bili prav vsi pregledani posli poslovno nepotrebni, poslovodstva odvisnih družb pa so delovala na podlagi Šrotovih »ustnih navodil«.