Sodišče razveljavilo gradbeno dovoljenje

Poljanska obvoznica: na krožišču ustavili dela. Primorju do preboja pod Stenom manjka še sto metrov.

Objavljeno
17. april 2012 22.27
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
Škofja Loka – Upravno sodišče je razveljavilo gradbeno dovoljenje za krožišče na Suhi in zadevo vrnilo UE Škofja Loka v ponovno odločanje. Kaj to pomeni za nadaljevanje gradnje Poljanske obvoznice, ki jo domačini čakajo že vrsto let, bo znano v prihodnjih dneh, so pojasnili na direkciji za ceste.

Zaradi razveljavitve gradbenega dovoljenja so dela na krožišču začasno ustavljena, je povedala Sandra Kržan z Direkcije Republike Slovenije za ceste. Po njenem mnenju zdaj »potekajo nujna dela za zavarovanje že izvedenih del proti izgubi in škodi. V skladu s predpisi bodo pripravljeni tudi ukrepi za zavarovanje gradbišča«. Direkcija se do še ni odločila, ali bo interese davkoplačevalcev zavarovala s postopkom pred vrhovnim sodiščem, je o morebitni pritožbi na odločitev upravnega sodišča povedala Kržanova.

Na direkciji za ceste so povedali, da je upravno sodišče gradbeno dovoljenje razveljavilo, ker meja med zemljišči, na katerih bodo gradili, in sosednjimi zemljišči ni formalno urejena, saj digitalni prikaz meje v katastru odstopa od stanja v naravi. Zato bi se lahko zgodilo, da bi gradnja potekala tudi po sosednjih zemljiščih v lasti domačina, ki je sprožil upravni spor in je ena »izmed strank, ki že vrsto let nasprotuje projektu gradnje obvoznice«, so novem v nizu zapletov, ki spremljajo gradnjo Poljanske obvoznice, povedali na direkciji. Poleg zapleta s krožiščem na Suhi je nejasna tudi usoda gradnje predora pod Stenom, sicer ključnega dela obvoznice.

Dela pod Stenom so zaradi težav, v katere je zašlo Primorje, od septembra lani do konca januarja letos mirovala. Do takrat je bilo izkopanih 60 odstotkov predora. »Na predoru Sten je zdaj izkopanih 505 od 647 metrov. Izkop je v zadnjih dneh nekoliko počasnejši zaradi slabše geološke strukture tal,« je o napredku pri kopanju predora v zadnjem poltretjem mesecu povedala vodja odnosov z javnostmi v Primorju Ivana Bratož.

Gradnja štiri kilometre dolge Poljanske obvoznice, ki se je začela leta 2009 in bi morala biti nared do konca leta 2015, bo predvidoma stala 43 milijonov evrov. Dobro polovico ali 22 milijonov evrov bo sofinancirala Evropska unija, ostalo pa bodo plačali ministrstvo za promet, direkcija za ceste in škofjeloška občina. Vprašanje, ali bosta zadnji zaplet s krožiščem na Suhi in negotova usoda Primorja podaljšala rok gradnje obvoznice in ogrozila črpanje evropskih sredstev, je pri odgovornih ostalo brez odgovora.