Sodišče: Sankcije Italije za pobiranje stav nezakonite

Sodišče Evropskih skupnosti je razsodilo, da so sankcije Italije za posrednike, ki brez zahtevanih koncesij pobirajo stave za tuje ponudnike športnih stav, nezakonite.

Objavljeno
06. marec 2007 14.48
Vodilni bwin.com
Bruselj - Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu je danes razsodilo, da so sankcije italijanskih oblasti za posrednike, ki brez zahtevanih koncesij pobirajo stave za tuje ponudnike športnih stav, nezakonite. Sodišče med drugim meni, da popolna izključitev kapitalskih družb iz razpisov za dodelitev koncesij presega to, kar je nujno za dosego cilja, ki je preprečiti vpletenost subjektov, ki delujejo v sektorju iger na srečo, v kriminalne ali goljufive dejavnosti.

Obstajajo namreč druga sredstva za nadzor računov in dejavnosti subjektov v sektorju iger na srečo, ki v manjši meri omejujejo pravico do ustanavljanja in svobodo opravljanja storitev, je v razsodbi pojasnilo sodišče.

Bo imela sodba posledice v Sloveniji?

Podoben primer kot v Italiji se je v Sloveniji zgodil septembra lani, ko je je Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo slovenskim ponudnikom internetnih storitev zapovedal blokado internetnih stavnic dveh tujih ponudnikov, bwin.com in bet-at-home.com. Na uradu so namreč ugotavili, da omenjeni podjetji nimata ustrezne koncesije, ki bi jima omogočala prirejanje iger na srečo, zato je njuno delovanje nezakonito.

Zakonodaja nezdružljiva s pravico do ustanavljanja in svobode opravljanja storitev


V primeru Placanica, glede katerega je danes razsodilo sodišče, gre za Massimiliana Placanico in še dva upravitelja središč za prenos podatkov, ki posredujejo športne stave za zasebno podjetje Stanley International Betting s sedežem v Veliki Britaniji. Italija Placanici in ostalim leta 1999 ni podelila šestletne koncesije za opravljanje stav, ker so po italijanski zakonodaji zasebna podjetja izključena iz iger na srečo.

Italijanska zakonodaja določa, da sta za sodelovanje pri organiziranju iger na srečo, vključno s pobiranjem stav, potrebna koncesija in dovoljenje policije. Za kršitev je zagrožena kazen do treh let zapora.

Leta 2004 so bili ti upravitelji središč za prenos podatkov obtoženi pred dvema italijanskima sodiščema zaradi opravljanja organizirane dejavnosti pobiranja stav brez dovoljenja policije. Italijanski sodišči sta Sodišče evropskih skupnosti zaprosili za mnenje, ali je italijanska zakonodaja v zvezi z igrami na srečo združljiva z načeloma prava EU glede pravice do ustanavljanja in svobode opravljanja storitev.