Sodnica vnovič zavrnila Dnevnikove argumente

Sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Katarina Novšak Kaplan je zavrnila ugovor Dnevnika zoper začasno odredbo, s katero je časopisni hiši omejila poročanje o poslovni preteklosti Pierpaola Ceranija.

Objavljeno
09. september 2009 22.56
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana - Sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Katarina Novšak Kaplan je zavrnila ugovor Dnevnika zoper začasno odredbo, s katero je časopisni hiši omejila poročanje o poslovni preteklosti Pierpaola Ceranija. Dnevnik kljub temu vztraja pri stališču, da poročanje ni posegalo v osebnostne pravice Pierpaola Ceranija in da je o njem poročal skladno z uveljavljenimi pravili novinarske stroke ter skladno z novinarskim kodeksom.

V sklepu, s katerim je sodnica 4. septembra zavrnila Dnevnikov ugovor, je bolj ali manj ponovila argumente, s katerimi je 6. avgusta utemeljila izdajo začasne odredbe. Vztraja, da je Dnevnik o italijanskem poslovnežu poročal na način, s katerim je protipravno posegel v njegove osebnostne pravice, saj je uporabljal izraze in besedne zveze, ki so objektivno žaljivi, ne glede na njihovo morebitno resničnost. Takšen način pisanja je časopis nadaljeval tudi po tem, ko je že prejel poziv Ceranijeve odvetnice Nine Zidar Klemenčič, naj preneha pisati neresnično, pavšalno, nekorektno in neodgovorno. Sodnica je presodila, da časopis še vedno lahko poroča o vseh zadevah iz Ceranijeve poslovne preteklosti, za katere obstoji interes javnosti do obveščenosti, toda poročati mora v kontekstu, ki ne bo vzbujal dvoma o njem in zmanjševal zaupanja v poštenost njegovega dela.

Odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin je še enkrat pojasnil, da so novinarji Dnevnika Ceranija večkrat zaprosili za pogovor, nameravali so se udeležiti novinarske konference, ki je bila potem odpovedana, s Ceranijem so bili dogovorjeni za intervju, ki je bil tik pred zdajci preložen, potem pa brez pojasnil odpovedan. S Pierpaolom Ceranijem so bili v telefonskem stiku, vendar je sogovornik pogovor prekinil. Dnevnik razpolaga z verodostojno dokumentacijo o poslovni preteklosti Ceranija, ki je pomembna tudi za razumevanje sedanjega dogajanja, vendar vsebine te dokumentacije po Žerdinovih besedah zaradi začasne odredbe ne more objaviti. S tem je po njegovem mnenju izrecno prizadet interes javnosti, da se seznani s pomembnimi dejstvi. »Cerani je z nakupom deleža v družbi Kolonel vstopil v lastniško verigo, ki prek Infond Holdinga, Centra Naložbe in Pivovarne Laško sega do Mercatorja, največje gospodarske družbe v državi, v lastniški verigi pa je še ključni del slovenske industrije pijač in medijske industrije,« je še poudaril odgovorni urednik Dnevnika.

Dnevnik, ki ga zastopata odvetnika Emil Zakonjšek in Jasna Zakonjšek, se bo na sklep o zavrnitvi ugovora pritožil.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela