Sodnik »na strani Leljaka«

Sodba: Janez Zemljarič mora plačati stroške in sodno takso.

Objavljeno
28. april 2017 21.39
oba-Sojenje Leljak
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Sevnica – Čeprav je v enem od svojih blogov v času sojenja Roman Leljak zapisal, da »sodnik Ivan Kovač ni na naši strani«, je ta zdaj Romana Leljaka oprostil obtožb razžalitve Janeza Zemljariča in ga spoznal za nedolžnega.

Ni dokazov, da je z izjavo »novi zakon pa pravi, da smo vsi enaki: tako žrtve kot njihovi rablji, na primer tudi Janez Zemljarič«, ki jo je Roman Leljak pred tremi leti izrekel na pogovornem večeru stranke SDS v Sevnici, obtoženi storil kaznivo dejanje razžalitve, je ugotovilo sodišče.

Omenjena izjava je bila po mnenju sodišča izrečena v kontekstu spreminjajoče se zakonodaje o arhivskih gradivih, podobno se je o zapiranju arhivov pred Leljakom izrazil že nek drug publicist, je pojasnil sodnik Ivan Kovač. Zasebni tožnik Janez Zemljarič je bil, kot pravi, razžaljen, a gre po sodnikovem mnenju pri tem za subjektivno oceno in Leljak ni imel naklepa storiti kaznivo dejanje.

Obdolženčeva izjava, ki Zemljariča, tedanjega šefa Službe državne varnosti (SDV) označuje za rablja, se nanaša na leto 1975, ko je bil v Celovcu ubit hrvaški emigrant in tajnik hrvaške priseljeniške skupine Nikica Martinović, med drugo svetovno vojno poročnik hrvaške domobranske vojske.

Zemljarič: »Proti nasilju, nad težave s kulturo«

Po Leljakovih besedah je iz programa SDV oziroma iz operativne akcije Pliberški vod povsem jasno, kaj morajo po letu 1975 storiti s hrvaško dejavnostjo v Celovcu, da jo morajo paralizirati. Zemljarič je pojasnil, da je bil Pliberški vod precej oster v napadih na Jugoslavijo in Slovenijo, paralizacija pa je pomenila preprečiti taka dejanja, vendar ne z ubijanjem. »Ves čas sem vodil politiko, da z nasiljem ne moremo reševati problemov na Koroškem, temveč s kulturo,« je povedal Zemljarič, ki ga zaradi bolezni dvakrat ni bilo na obravnavo. Dodal je, da je tudi avstrijska država tako ocenila njegovo delo, saj ga je nagradila z najvišjim avstrijskim priznanjem.

Ker je opravljal vidne politične funkcije in ima ugled, kot je dejal, nikoli tudi ni bil kaznovan, ga je Leljakovo »načrtno blatenje« prizadelo, razžalilo in mu poslabšalo zdravstveno stanje. »Nikoli nisem nikogar ubil, usmrtil ali to naročil, Leljakova izjava pa je neresnična in podana izključno z namenom brezobzirnega zaničevanja, načrtnega blatenja in diskreditacije,« trdi Zemljarič. Tudi njegov pooblaščenec iz odvetniške pisarne Kosmač, ki je za Leljaka, ki ga vodi »želja po samopromociji ali drugi interesi« predlagal dva meseca zapora, je prepričan, da gre za kaznivo dejanje. »Leljakova izjava je žaljiva, brezpogojna, Zemljariča je imenoval z imenom in priimkom in ga označil kot nekoga, ki je zaposlen, da izvršuje usmrtitve.«

Leljak pa je dejal, da je to izrekel kot publicist, v duhu sprejemanja nove zakonodaje, razlike med starim in novim zakonom je hotel ponazoriti s primerom. »Nisem ga nameraval prikazati kot izvršitelja smrtne kazni, saj je jasno, da SDV ni izvrševala usmrtitev, ampak je to počela drugače,« je pojasnil Leljak in dodal: »Resnico pa veva oba.«

Sodba še ni pravnomočna.