Sodražica v enem letu do obrtne cone

Jeseni bodo v Sodražici nasproti podjetja Fibran, ki mu je to soboto zgorela proizvodna hala, začeli urejati obrtno cono.

Objavljeno
10. september 2013 10.55
Simona Fajfar, Sodražica
Simona Fajfar, Sodražica

Sodražica - Z obrtno cono uresničujejo tri desetletja star načrt, saj je bilo omenjeno območje ves čas predvideno za to dejavnost. »Občina bo zagotovila vso potrebno infrastrukturo, pogovarjamo se tudi o nezavezujočem programskem delu,« pravi Blaž Milavec, župan občine Sodražica.

To pomeni, da bodo na malo več kot dveh hektarih velikem območju zagotovili deset novih delovnih mest. »Večjih industrijskih objektov ne predvidevamo,« pravi sodraški župan Blaž Milavec, bodo pa  poleg treh oziroma štirih obrtnih delavnic v coni delovale tudi trgovina z gradbenim materialom in tehnična trgovina, vrtni center ter manjši bencinski servis, saj je najbližji v pet kilometrov oddaljenem Žlebiču. »Občina želi spodbuditi gospodarstvo,« pravi Milavec, prepričan, da je to na tem območju pomembnejše kot kar koli drugega.


Investitorji bodo v obrtni coni kupili zemljišča neposredno od lastnikov. »Cene so zdaj približno 30 evrov za kvadratni meter, kar bo verjetno veljalo tudi za obrtno cono,« pravi župan, ki meni, da bi vpletanje občine samo podražilo postopke. Če bi se zapletlo, bo občina izkoristila možnost spreminjanja nadomestila za stavbno zemljišče, pravi sogovornik, ki pričakuje, da bo svoj učinek imel tudi novi zakon o davku na nepremičnine, zaradi katerega se bodo številne parcele spremenile v breme.


Zgradili bodo tudi krožišče

V okviru obrtne cone bodo ob vstopu v Fibran zgradili tudi krožišče na regionalni cesti Sodražica–Nova vas, ki bo del načrtovane sodraške obvoznice. »Naredili bomo tudi nov most in uredili pritok Bistrice, ki ob vsakem večjem nalivu poplavlja,« pravi župan.


Naložba je vredna 1,5 milijona evrov. Občina bo zagotovila 650.000 evrov, pri čemer so pridobili 430.000 evrov evropskih sredstev, preostanek pa Direkcija RS za ceste za ureditev dobrega pol kilometra regionalne ceste. »Ureditev obrtne cone je pomemben projekt v razvojnem smislu, a bo zaradi nje nekaj manjših projektov moralo počakati,« pravi Milavec.