Sojenje ponovno preloženo

Na celjskem okrožnem sodišču naj bi se nadaljevalo sojenje trem mariborskim zdravnikom Bojanu Krebsu, upokojenemu Emilu Arnuši in Martini Puršak Pocajt, ki jim tožilec očita kaznivo dejanja malomarnega zdravljenja bolnice, a s tem ne bo nič.

Objavljeno
22. oktober 2009 09.08
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Celje -  57-letna bolnica je nekaj dni po operaciji žolčnih kamnov zaradi zapletov in sepse umrla. Na zadnji, septembrski obravnavi, ko je bilo sojenje zaradi sprememb v sestavi senata vrnjeno na začetek, je senat zaslišal mariborskega kirurga Damjana Vidoviča, ki je sodeloval pri prvi operaciji bolnice. Tožilca je takrat zanimalo, zakaj v zapisniku o operaciji ni bilo navedeno, da naj bi Bojan Krebs poaspiriral belo serozno tekočino iz trebušne votline, Vidovič pa je odgovoril, da se dogodka ne spomni, ker je časovno oddaljen. Pripomnil je še, da je poaspiracija tovrstne tekočine nekaj samoumevnega.

Krebs pa je zatrdil, da je tekočino poaspiriral in da se takšne samoumevnosti ne vnašajo v zapisnik o poteku operacije.

Tožilca je tudi zanimalo, ali je v primeru izlitja bele serozne tekočine v trebušno votlino treba izpeljati dodatna varovala, Vidovič pa je odgovoril nikalno.

Zdravnik iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra Matjaž Horvat, ki je bil dežuren tri dni po operaciji bolnice, je na septembrski obravnavi dejal, da ga je Martina Puršak Pocajt poklicala in mu povedala, da se stanje bolnice poslabšuje, nakar je odredil nadaljnje preiskave in po končanem dežurstvu odšel domov. Na vprašanje tožilca, ali bi bolnica morda preživela, če bi Puršak Pocajtova prej poklicala, je Horvat pojasnil, da bolnica takrat ni bila v tako kritičnem stanju.

Mož pokojnice pa je prepričan, da je njegova soproga po operaciji imela nenavadno močne bolečine. Meni tudi, da zdravniki po operaciji njegovo soprogo niso dovolj pozorno opazovali, posledica tega pa je bila njena smrt.

Zakaj je bilo sojenje znova preloženo, še ni znano.