Sojenje Popoviču zaradi zemljišč na Srminu se bliža koncu

»Vse, kar so pripravili tožilci, je padlo v vodo in resnica se je izkazala,« pravi župan.

Objavljeno
09. oktober 2013 15.28
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Koper - Sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču ter soobtoženima zaradi prodaje občinskih zemljišč na Srminu se bliža koncu. Danes je pričal odvetnik Franci Matoz, ki je sodeloval pri pripravi dela javnega razpisa za prodajo zemljišč, tako da preostane le še zaslišanje sodne izvedenke, ki ji je bila naložena ponovna cenitev sporne nepremičnine.

Sodna izvedenka naj bi pričala na naslednjem naroku 6. novembra, pri čemer so si zagovorniki obtoženih pridržali pravico izvajanja dodatnih dokazov, vezanih na izpoved izvedenke. Predsednica sodnega senata Meri Mikac je tako »preventivno« razpisala še več nadaljnjih obravnav, čeprav je dala vedeti, da so z izjemo pričanja izvedenke že izvedli praktično vse dokaze v postopku.

Šlo naj bi za vnaprej dogovorjen posel

Tožilstvo Popoviču v zvezi s prodajo občinskih parcel na Srminu očita zlorabo uradnega položaja ali pravic. Soobtožena v zadevi sta sodni cenilec Rajko Srednik in direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič, ki ju obtožnica bremeni pomoči pri kaznivem dejanju.

Pri prodaji omenjenih občinskih parcel podjetju Serming leta 2007 naj bi šlo za vnaprej dogovorjen posel, ki naj bi občinski proračun oškodoval za 4,6 milijona evrov. Občina naj bi pogoje prodaje prilagodila Sermingu, Srednik pa naj bi ob tem vrednost zemljišča bistveno podcenil.

Občina je prvotni razpis umaknila in nato objavila novega, ki je vseboval dodaten pogoj, da mora ponudnik razpolagati s sosednjimi parcelami oz. dokazati možnost gradnje na njih. Občina je namreč bila lastnica večine, ne pa vseh parcel na območju predvidenega centra.

Matoz, ki je v tistem obdobju v več zadevah sodeloval s koprsko občino in pomagal pri vnosu novega pogoja v razpis, je po koncu obravnave medijem pojasnil, da je imel naročnik željo, da je sklep župana pripravljen tako, da se lahko zagotovi izgradnja trgovsko-poslovnega centra na eni ter obrtne cone v celoti na drugi strani.

Kar se Popoviča tiče, je sojenja konec

Glede na različne okoliščine obeh delov zemljišč »smo takrat pripravili dva razpisa z različnimi pogoji. Na eni strani so bili pogoji za obrtnike, da morajo kupiti v celoti, da se ne sme prodati, da morajo v nekaj letih zgraditi. Na drugi strani je bil pa pogoj, da mora tisti, ki bo konkuriral in kupoval zemljišče, razpolagati z izjavo, dokazilom, da bo lahko tam zgradil«.

Razpisni pogoji so po njegovih besedah namenjeni temu, da naročnik doseže nek cilj. Pri tem po njegovem ni neobičajno, da se postavljajo pogoji, kakršen je bil zahteva po dokazilu o možnosti gradnje.

Popovič pa je ocenil, da je, kar se njega tiče, sojenja konec. »Vse, kar so pripravili tožilci, je padlo v vodo in resnica se je izkazala, tako da bomo očitno še počakali, da vidimo, kaj je s to napihnjeno cenitvijo in tudi bodo pač odvetniki na pravilen način pojasnili, kako je s tem,« je napovedal.

Ob tem je župan ponovil, da je bila prodaja zemljišč za občino dober posel, kar »je danes vsakemu otroku jasno«.