Sojenje v zadevi Patria se bliža koncu

"Tožilka Branka Zobec Hrastar naj izobesi belo zastavo, specializirani tožilski oddelek za pregon organiziranega krimainala pa naj se raje ukvarja z Vegradom ali Hypo banko," je po novi sodni obravnavi v zadevi Patria dejal nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.

Objavljeno
23. februar 2011 10.11
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Na ljubljanskem okrajnem sodišču so danes sicer zaslišali novo pričo tožilstva Miho Matka z obrambnega ministrstva. Nekdanji vodja sektorja za opremljanje, ki je kot pogajalec sodeloval v projektnem svetu za nakup finskih osemkolesnikov, je po mnenju Karla Erjavca sporni nakup ocenil kot racionalen in v skladu s predpisi, podobno kot že pred časom še ena priča tožilstva dr. Erik Kopač s Fakultete za družbene vede.

"Zanimivo, da je tožilka dobila dokumente, ki niso bili nikdar nikjer sprejeti - na primer Srednjeročni obrambni program, kar je z dopisom potrdila tudi vlada. Ne vem zakaj policija oziroma obrambno ministrstvo zavajata višjo državno tožilko," se sprašuje Erjavec, edini, ki je bil pripravljen spregovoriti po sojenju.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo čez teden dni, ko naj bi tako obramba kot tožilstvo podala sklepno besedo, sodišče pa je nato v najkasneje v treh dneh dolžno izreči sodbo, ki bo za razliko od glavne obravnave javna. Proces, ki Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana bremeni nevestnega dela v službi, - pri nakupu oklepnikov patria naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode - se je sicer začel novembra lani, med pričami pa sta se poleg dr. Kopača zvrstila tudi aktualni načelnik generalštaba SV Alojz Šteiner in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.