Sokličev muzej blesti v novi podobi

Po 76 letih je zakladnica predmetov in umetnin dobila nov prostor v pokrajinskem muzeju

Objavljeno
23. september 2013 18.17
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Po selitvi Sokličevega muzeja iz njegovega nekdanjega duhovniškega stanovanja v mestnem župnišču so zakladi iz njegove zbirke restavrirani in v novi postavitvi odslej na ogled v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu.

Znameniti slovenjgraški župnik je zbral več kot 1600 muzealij in umetniških del ter jih razpostavil v zanimivo zakladnico v svojem stanovanju, kjer so bila na ogled 76 let. Ker je župnija prostor namenila drugi dejavnosti, nekateri muzejski predmeti pa so bili zaradi neprimernega prostora in brez strokovne oskrbe že v zelo slabem stanju, so Sokličev muzej junija izselili iz župnišča.

Kot je povedala višja kustodinja Simona Javornik Ristič, so za predmete prvič lahko ustrezno poskrbeli, jih razvrstili in restavrirali, tako da so zasijali v povsem novi podobi. Številnim morajo še ugotoviti izvor, saj je Sokličeva dokumentacija pomanjkljiva. »Za nekaj egipčanskih predmetov, ki smo jih dali oceniti v Narodni muzej, se je izkazalo, da izvirajo iz egipčanskih grobnic in so izjemno dragoceni,« pravi Javornik Rističeva.

Ker je Soklič zbiral nenačrtno in skoraj vse: umetniška dela baročnih slikarjev, dela starejše likovne umetnosti 19. stoletja ter novejše umetnosti, skulpture, arheološke najdbe, stilno pohištvo, kovance, knjige, verske predmete, liturgično posodje, japonske, kitajske, afriške in egipčanske predmete itd. so nekaj predmetov brez vrednosti tudi izločili, preostali pa so v novi, precej prostornejša postavitvi, ki zavzema večino muzejskih razstavnih površin, razstavljeni po sklopih. Eden od njih zajema tudi Sokličevo knjižnico, ki so jo uredili v posebni sobi. Obsega več kot 6000 knjižničnih enot pretežno verske literature, nekaj pa je tudi umetnostnozgodovinske strokovne literature. Najstarejše svetopisemske izdaje so stare več kot 400 let, nekateri predmeti iz Sokličeve zbirke pa so edinstveni tudi v evropskem merilu.