Šolarji so se pomerili v znanju razvedrilne matematike

Za reševanje nalog zadošča osnovnošolsko znanje matematike, potrebno pa je tudi logično razmišljanje in prostorska predstavljivost.

Objavljeno
10. oktober 2013 18.04
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Na šolah je danes potekalo izbirno tekmovanje v razvedrilni matematiki.

Pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) so ga uvedli, da bi poudarili zanimivejšo in zabavnejšo stran matematike.

»Pogosto se dogaja, da imajo učenci v osnovni šoli matematiko radi, pozneje, ko se poveča obseg gradiva in matematika ni več vezana na primere iz vsakdanjega življenja, pa interes za matematiko začne upadati,«pravi Izidor Hafner, tajnik komisije za razvedrilno matematiko pri DMFA Slovenije.

Pri razvedrilni matematiki znanje osnovnošolske matematike zadošča za reševanje nalog, potrebno pa je logično razmišljanje in prostorska predstavljivost.

Prvo tekmovanje je potekalo l. 1990. Na državnem tekmovanju, ki bo 23. novembra, se bodo pomerili učenci od 6. do 9. razreda osnovnih in učenci od 1. do 4. letnika srednjih šol ter tudi študenti.

Na izbirnih tekmovanjih so danes sodelovali tudi učenci 4. in 5. razreda.

Tekmovanje, ki je nekakšna zveza med tekmovanjem iz logike in tistim za Vegovo priznanje, nima nadaljevanja na mednarodni ravni. Zmagovalci so pogosto isti kot pri klasičnih Vegovih tekmovanjih, ki se jih sicer udeležuje več deset tisoč učencev.

Razvedrilna matematika se še ne more pohvaliti s takšnim številom, vendar pa število tekmovalcev z leti narašča.