Solastniki načeloma niso proti prodaji Vogla

Ključna deleža regionalnega razvojnega sklada in družbe za razvoj TNP v stečaj.

Objavljeno
23. november 2015 21.50
Vogel
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica, Kranj – Družba RRC računalniške storitve v lasti avstralskega Slovenca Anthonyja Tomažina je po septembrskem nakupu polovičnega deleža v podjetju Žičnice Vogel od družbe KD kapital včeraj objavila še namero za odkup preostalih delnic. Lastniški delež želijo povečati na najmanj 75 odstotkov, kar bi jim zagotovilo samostojno odločanje o najpomembnejših vprašanjih.

Drugi delničarji še nočejo napovedati, kako se bodo odzvali na Tomažinovo ponudbo, vendar prevzemu načeloma ne nasprotujejo.

Velislav Žvipelj, direktor Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, ki je s petinskim deležem drugi največji lastnik družbe Žičnice Vogel, pravi, da se bodo na četrtkovi skupščini šele spoznali z novim večinskim lastnikom. »Zanima nas načrt o viziji prihodnjega razvoja družbe,« je dejal Žvipelj in dodal, da se bodo šele nato odločili o morebitni prodaji. Po njegovem je ne izključujejo.

Desetino delnic Žičnic Vogel ima v lasti Družba za spodbujanje razvoja TNP v stečaju. Stečajni upravitelj Kristijan Anton Kontarščak je v novembrsko poročilo o stečajnem postopku navedel, da bo morala biti prevzemna cena ista kot za večinski paket delnic, ko je za skoraj pol milijona delnic RRC plačala 989.000 evrov oziroma približno 50 centov na delnico, in da je za Družbo za spodbujanje razvoja TNP v stečaju »najbolj smiselno, da sprejme prevzemno ponudbo«. Kot ugotavlja, gre za pošteno tržno ceno, družba pa bi za svoj delež dobila 194.000 evrov. Z nakupom obeh deležev bi si Tomažinova družba RRC računalniške storitve že zagotovila več kot 80-odstotno lastništvo Žičnic Vogel.

V četrtek nova nadzornika

Preostala manjša lastnika sta s 3,5 odstotka in 2,5 odstotka družba Filbo iz Bohinja in bohinjska občina. Direktor prve Branko Kleindienst pravi, da bodo o morebitnem sprejemu prevzemne ponudbe odločali na skupščini predvidoma v nekaj tednih, župan Franc Kramar pa je dejal, da bo točka na sejo občinskega sveta uvrščena decembra in da nima pomislekov, da bi ponudbo občina sprejela. Približno desetino delnic imajo v lasti manjši lastniki.

V četrtek se bodo na prvi skupščini po vstopu RRC v lastništvo Žičnic Vogel sešli lastniki, ki bodo odločali o zamenjavi dosedanjih nadzornikov iz KD kapital Vojka Kokoravca in Damijana Korošca z Anthonyjem Tomažinom in Srečkom Kosom. Anthony Tomažin o načrtih na Voglu še noče govoriti in je ponovil nedavno napoved, da bodo kmalu skupaj z upravo družbe, ki jo vodi Boštjan Mencinger, predstavili nadaljnji razvoj. Znano je, da si med naložbami najbolj prizadevajo za zamenjavo dvosedežnice Zadnji Vogel, za katero po Mencingerjevih besedah že pripravljajo dokumentacijo, in za sistem za umetno zasneževanje. Pripravljajo tudi podrobnejše načrte za razvoj smučišča, a se morajo še uskladiti z novim lastnikom, preden bodo predlog poslali na ministrstvo za okolje, kjer pripravljajo državni prostorski načrt. Ta bi moral biti po zakonu o TNP sprejet že do začetka leta 2012.