Solidarnost ovadila Jankovića zaradi zlorabe položaja

O sumu koruptivnih dejanj bodo obvestili tudi KPK, poleg Jankovića ovadena tudi Mitja Meršol in Nada Šumi.

Objavljeno
02. oktober 2014 12.17
suhadolnik mol
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Stranka Solidarnost je danes sporočila, da napoveduje vložitev kazenske ovadbe na okrožnem javnem tožilstvu proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in članom uredniškega odbora glasila Mestne občine Ljubljana (MOL) zaradi zlorabe položaja za namene volilne propagande. O sumu koruptivnih dejanj, o katerih smo že pisali včeraj, in zlorabi javnega denarja nameravajo vložiti tudi ustrezno pobudo na KPK.

Kot so zapisali v sporočilu, bodo ovadili župana, predsednika uredniškega odbora glasila Mestne občine Ljubljana Mitjo Meršola, odgovorno urednico glasila Nado Šumi, poleg njih pa še Tjašo Ficko, Vesno Kos-Bleiweis, Aleša Kardelja, Stanko Ritonja ter vse člane uredniškega odbora glasila Mestne občine Ljubljana.

Kot so zapisali v obadbi, so Mitja Meršol, Nada Šumi, Tjaša Ficko, Vesna Kos-Bleiweis, Aleš Kardelj in Stanka Ritonja, vsi člani uredniškega odbora glasila Mestne občine Ljubljana, utemeljeno osumljeni, da so storili kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu KZ-RS s tem, da so zlorabili položaj v glasilu Mestne občine Ljubljana v 8. številki IXX. letnika iz oktobra 2014. Kot so zapisali v Solidarnosti, so domnevni storilci objavili volilno propagandno vsebino v korist župana Zorana Jankovića in njegove liste kandidatov in tako nenamensko uporabili javna sredstva proračuna MOL.

Štirje sporni članki

O Jankoviću so zapisali, da je osumljen, da je storil kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu, s tem da je kot uradna oseba in zakoniti zastopnik mestnega sveta MO Ljubljana pri upravljanju in razpolaganju sredstev proračuna MOL omogočil nenamensko uporabo javnih sredstev v višini stroškov izdaje, priprave in tiskanja glasila MO Ljubljana letnik IXX, številka 8, iz oktobra 2014 v visoki neugotovljeni višini in s tem zagotovil zase in za svojo listo kandidatov nematerialno korist tako, da z izdajo 8. številke glasila Ljubljana omogoča svojo ponovno izvolitev in izvolitev kandidatov njegove liste.

Normalno izhaja glasilo v obsegu cca. 20 strani, 8. številka letnika IXX pa je izšla v obsegu 64 strani. Predmetna številka po vsebini in obliki ni namenjena informiranju in seznanjanju občanov, temveč je celotna vsebina glasila te številke namenjena promociji in politični propagandi s ciljem prepričati volivce v Ljubljani, da bi na lokalnih volitvah dne 5. 10. 2014 volili Zorana Jankovića in njegovo listo.

Propagandna je po mnenju Solidarnosti zlasti razvidna v člankih: Zoran Janković: Rad imam ljudi in rad imam naše najlepše mesto na svetu, Na krovu zgodovinskega obdobja sodobne Ljubljane, S strokovnim vodenjem programov in projektov oživljena Ljubljana in Ljubljana je zakon.