Solinarji bodo od aprila tudi zdravili

Na sečoveljski Piči gradijo male terme, vredne milijon evrov. Naložba se bo poplačala prej kot v desetih letih.

Objavljeno
11. november 2011 09.26
Posodobljeno
11. november 2011 09.37
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje – Na območju opuščenega dela solin, ki mu pravijo Piča, so začeli graditi male terme za talasoterapijo. Dejavnost bo po predvidevanjih zaživela v začetku aprila. Dela bo financiral Telekom, ki je lastniku Solin, hčerinski družbi Soline, pridelava soli, zagotovil milijon evrov posojila.

»Najprej smo kredit nameravali najeti pri banki, a smo pri matičnem podjetju dobili ugodnejšega. Naložba je ocenejena na milijon evrov, poplačala se bo predvidoma prej kot v desetih letih. Z izbiro izvajalcev del ne bo težav, ker bomo za osnovna gradbena dela poskrbeli sami, saj imamo izurjene graditelje raznovrstnih objektov na območju solin. Kooperanti bodo poskrbeli za elektro in strojno instalacijo, za gradnjo vodovodnih, kanalizacijskih in obrtniških del, za opremo in podobno. Z deli smo začeli, ko smo na območje Piče navozili približno meter debelo plast materiala, s katero smo obtežili teren,« je pojasnil Alojz Jurjec, direktor Telekomove hčerinske družbe Soline, pridelava soli.

Male terme gradijo na območju opuščenega dela solin Piča. Na tem delu so pred desetletji ponesrečeno zgradili betonski bazen, kamor so nameravali spravljati zgoščeno slanico, a se je ta pogreznil. V bližini so poizkusno tudi betonirali solinska polja, saj so menili, da bi lahko sol grabili na betonskih tleh. Ugotovili so, da je beton povsem neprimerna podlaga, saj so se v soli pojavili kamenčki. »Območje je tako degradirano, da na njem niti ptice ne gnezdijo in bo zato gradnja term pomenila sanacijo stanja, je povedal Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Solinarji oziroma menihi iz bližnjega samostana na Krogu so se z zdravilstvom ukvarjali že pred stoletji. Zato tudi danes dobro vedo, da črno solinsko blato pomaga pri zdravljenju revmatičnih, kožnih in drugih obolenj. Prav ta dejavnost je postavila temelje zdraviliškega turizma v Portorožu. Z malimi termami bi radi obudili solinarsko zdraviliško tradicijo, vendar bo ta zelo butična, saj v njih ne bo prostora za več kot 52 gostov.

Med Kanalom Grande (Drnico) in Lero so zdraviliški dejavnosti namenili 4500 kvadratnih metrov površin. Približno desetina teh bo zasedena s 14 lesenimi, pritličnimi objekti, ponekod samo nadstreški. V tla bodo zabili 800 lesenih pilotov. Zgradili bodo lesene poti in ploščadi, devet manjših terapevtskih bazenov in en večji, ki bo dolg 16 in širok štiri metre ter globok 1,4 metra.

Projekt, ki so ga izdelali v PIA Studio iz Portoroža predvideva garderobe, sanitarije, manjšo točilnico za napitke iz naravnih sokov, ploščad za knajpanje, prostore za masaže, različne terapije in zdravniške storitve. Tu naj bi bil revmatolog, dermatolog in pulmolog. Pri zdravljenju bodo uporabljali predvsem zgoščeno slanico in solinsko blato.

Gostje bodo lahko prišli peš, lahko jih bodo pripeljali z manjšimi vozili po novi makadamski poti ali z barko po Drnici. Prevladujoč gradbeni material bo les, predvsem sibirski macesen. Jurjec je povedal, da bodo zaposlili od pet do osem ljudi. Terme bodo delovale od sredine aprila do začetka oktobra. Nova dejavnost naj bi Solinam prinesla na leto približno 400.000 evrov, kar je desetina celotnega prihodka Solin, katerega glavni prihodek je od prodaje soli, ki prinaša poldrugi milijon evrov na leto.