Solinarji bodo po novem tudi zdravili

Podjetje Soline bo še to jesen v Sečovljah lahko začelo graditi male terme za talasoterapijo na solinskih poljih.

Objavljeno
01. junij 2011 20.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje – Podjetje Soline bo še to jesen lahko začelo graditi male terme za talasoterapijo na solinskih poljih. Upravna enota jim je namreč pred dvema dnevoma izdala gradbeno dovoljenje, ki na območju opuščenega dela solin, pravijo mu Piča (na Leri), omogoča gradnjo več manj zahtevnih lesenih hišic, ploščadi, mostičkov in bazenov, kjer bodo v skladu s solinarsko tradicijo razvili termalno zdraviliško dejavnost na prostem.

»Za projekt potrebujemo približno milijon evrov, zato iščemo partnerja, ki bi sodeloval z največ 49-odstotnim deležem,« je za Delo povedal direktor Solin, d. o. o., Alojz Jurjec. Gradbeno dovoljenje je izdano v skladu z veljavnim prostorskim načrtom, ki dopušča postavitev takšnih objektov na solinah, soglasje so izdali zavod za varstvo kulturne dediščine, Zavod RS za naravo in Arso.

»S termami bomo skrbeli za našo temeljno dejavnost – oživljanje in ohranjanje solin. Upamo, da bomo ustvarili nekaj zaslužka in tako razbremenili stroške upravljanja solin. Želimo si, da bi pri naložbi sodeloval naš lastnik Mobitel in od 1. julija še Telekom. Nekaj denarja pričakujemo tudi na katerem od razpisov.«

Soline zdraviliško dejavnost na solinskih poljih načrtujejo že več kot sedem let. Črno blato namreč pomaga pri zdravljenju različnih obolenj, od revmatizma, artritisa do kožnih in drugih bolezni. Soline so postavile temelj (zdraviliškemu) turizmu v Portorožu. V zadnjem stoletju s fangom mažejo bolnike v Termah Portorož, včasih pa so to počeli kar na solinskih poljih. In prav to tradicijo namerava obuditi projekt malih term. V pismu o nameri, ki so ga podpisali z Istrabenz Turizmom, je bilo predvideno, da bo Istrabenz zagotovil 60 odstotkov denarja, a se v Istrabenzu za projekte niso nikoli resno ogreli.

Zapuščeno območje Piča je na koncu aktivnih polj, na katerih solinarji pobirajo sol, nanj pripeljeta dve poti. »Po vsej verjetnosti bomo izkoristili desni breg Lere, po kateri je od vstopa v soline do načrtovanih malih term približno 1200 metrov. Goste bomo vozili s kombiji s parkirišča pred vhodom ali pa se bodo z barko pripeljali v Kanal Grande (Drnica), od koder bo do malih term sto metrov,« je pojasnil Jurjec.

Projekt, ki so ga izdelali v PIA Studio iz Portoroža, predvideva gradnjo 14 lesenih, pritličnih in lesenih objektov različnih velikosti, kjer bodo tudi gostinski lokal, ploščadi za sončenje, prhanje, ploščadi za knajpanje, terapevtski bazeni, bazenska ploščad, skladišče ter prostori za masaže in zdravniške storitve, velik del objektov bodo samo nadstrešnice. Zemljišče, na katerem bodo uredili terme, je veliko 4250 metrov, površin z lesenimi objekti pa bo 1533 metrov. Terme bodo lahko sprejele od 70 do 80 gostov, energijo zanje pa bodo zagotavljali tudi iz alternativnih virov. Poskrbeti bodo morali za primerno odvajanje uporabljenega solinskega fanga in zgraditi priključek na čistilno napravo.