Šolo bodo podrli in zgradili novo

Dokler šolski center v Zagradcu ne bo zgrajen, bodo učence od prvega do petega razreda vozili v Ivančno Gorico.

Objavljeno
26. julij 2013 13.18
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ivančna Gorica – V Zagradcu nameravajo jeseni začeti graditi novo devetletno osnovno šolo. Naložba bo stala 3,3 milijona evrov, pri čemer ivanška občina pričakuje 600.000 evrov finančne pomoči od Športne unije in Eko sklada. Za naložbo država ne bo prispevala niti centa.

Šolo v Zagradcu nameravajo podreti v avgustu

Župan Dušan Strnad je dejal, da bodo v Zagradcu že prihodnji mesec porušili staro osnovno šolo, zgrajeno leta 1968. Imajo vso potrebno dokumentacijo za novi objekt, avgusta po sprejemu občinskega prostorskega načrta pa bodo upravno enoto v Grosupljem prosili za izdajo gradbenega dovoljenja za novogradnjo.

Nova šola, ki bo predvidoma končana do konca leta 2014, bo namenjena devetletnemu šolskemu programu in bo imela tri etaže. V kleti bo kotlovnica za lesno biomaso in vsi tehnični prostori, v pritličju načrtujejo vrtec z dvema oddelkoma, kuhinjo, telovadnico in učilnice za razredni pouk. V prvem nadstropju bo knjižnica, upravni prostori in učilnice za drugo in tretjo triado. Ob šoli bodo zgradili igrišče, ki ga bodo lahko koristili tudi domačini za družabna srečanja. Župan pravi, da bodo denar poskušali pridobiti še s prodajo sedanjih vrtčevskih prostorov, ki so v objektu krajevne ambulante, ki je ne nameravajo zapreti. Ivanška občina je v zadnjih 18 letih zgradila nove šole v Stični, Višnji Gori in na Krki, zagraška šola pa bo zadnja, ki se je bo lotila občina, pravi Strnad.

Za zagraške učence bo v Ivančni Gorici dobro poskrbljeno

Gradnja šole bo vplivala tudi na pouk v novem šolskem letu. Z avtobusi bodo vozili v srednješolski center Josipa Jurčiča v Ivančno Gorico 61 zagraških učencev od prvega do petega razreda. Tamkajšnji ravnatelj Milan Jevnikar je za Delo povedal, da so nadomestne prostore, popolnoma ločene od srednješolcev, že pripravili. Z novim šolskim letom bodo zagraški učenci imeli tudi jutranje in popoldansko varstvo. Zagraški šoli oziroma matični osnovni šoli Stična ne bo treba plačevati najemnine, ampak samo obratovalne stroške, kar bo stalo od 1500 do 1700 evrov na mesec.

Vsi krajani se s predvidenim šolanjem otrok ne strinjajo

Nova šola v Zagradcu bo postala središče osnovnošolskega izobraževanja v pretežnem delu Suhe krajine. Poleg domačinov jo bodo obiskovali tudi učenci iz Ambrusa in Krke. Predsednik krške krajevne skupnosti Andrej Tomažin meni, da bodo krajani zelo zadovoljni, ker bo devetletka bliže kraju in otrok tretje triade ne bo treba več voziti v oddaljeno stiško osnovno šolo.

»Ne vem, zakaj bi šlo to na referendum,« je rekel Andrej Tomažin in tako namignil, da se vsi krajani s predvidenim šolanjem otrok v Zagradcu ne strinjajo. Župan Strnad je za Delo povedal, da o nasprotovanju Krčanov ni seznanjen. Res pa je, pravi Strnad, da vsi Krčani svojih otrok ne pošiljajo niti v domači vrtec, ampak jih nekateri vozijo celo v Ljubljano, zato pričakuje, da bo kateri od staršev nasprotoval tudi devetletki v Zagradcu.