Šolo le gradijo naprej

Če bodo občine dovolj hitro zagotovile svoje deleže, bi lahko bilo okrog 80 šolarjev že prihodnjo jesen v novi šoli dr. Ljudevita Pivka.

Objavljeno
30. julij 2014 01.17
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj − Gradbeniki ptujskega podjetja GP Project Ing so ponovno prišli na gradbišče osnovne šole (s prilagojenim programom) dr. Ljudevita Pivka v Rabelčji vasi. Ob tamkajšnjem ptujskem dijaškem domu so že lani začeli graditi šolo, s katero se je dotlej zapletalo vrsto let, dela pa so se po prvi fazi ustavila, ker nekatere občine s ptujskega območja zanjo niso hotele prispevati denarja, čeprav so njene soustanoviteljice.
Pogodba za drugo gradbeno fazo, v kateri bodo zidove dokončali, postavili streho in zgradbo zaprli, je vredna dva milijona evrov. Po zapletih s finančnimi deleži občin je ministrstvo za šolstvo svoj prvotni sofinancerski delež povišalo še za pol milijona in tako bo zdaj prispevalo 2.193.707 evrov k celotni ocenjeni vrednosti šole 4.368.294 evrov. Mestni občini Ptuj pa je kot investitorju le uspelo z vsemi občinami soustanoviteljicami skleniti sporazum o sofinanciranju, svoje deleže pa bodo občine s ptujskega območja zagotovile v letu 2015, nekaj pa tudi leto pozneje. Če bi uspelo vsem občinskim proračunom denar zagotoviti že v prihodnjem letu, bi po besedah ptujskega župana Štefana Čelana šolo morda lahko odprli že jeseni prihodnje leto. Drugo fazo gradnje bodo gradbeniki končali do novembra letos, potem pa bodo spet čakali, da občine zagotovijo denar za nadaljevanje.
Ravnateljica šole Dragica Emeršič pa pričakuje, da se bo šola iz dotrajane stavbe preselila v novo zagotovo že v prihodnjem šolskem letu: »Obljube za to imamo. Zagotovljena je celotna vrednost šole z opremo vred. Zadnje mesece so občine in država spoznale, da je šola potrebna in da je začeto treba končati. Škoda, da je bilo prej toliko negativnih pogledov, a bomo na koncu nanje pozabili in bomo od dokončanju vsi zadovoljni in veseli.«