Šoltes zavrača Jerovškove očitke

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes zavrača ocene predsednika odbora DZ za obrambo Jožefa Jerovška (SDS), da je računsko sodišče v revizijskem poročilu o nakupu patrij preseglo svoja pooblastila.

Objavljeno
27. avgust 2009 22.07
Hrvaška se je kritično odzvala na izjavo poslanca SDS Jožefa Jerovška
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes zavrača ocene predsednika odbora DZ za obrambo Jožefa Jerovška (SDS), da je računsko sodišče v revizijskem poročilu o smotrnosti nakupa patrij z oceno skladnosti nabave s standardi in usmeritvami Nata preseglo svoja pooblastila.

 

Po Šoltesovih besedah je ena od temeljnih nalog računskega sodišča tudi ocenjevanje doseganja ciljev, torej tudi smotrnosti v smislu učinkovitosti in uspešnosti doseganja ciljev. Ob tem poudarja, da "so tako ustava kot zakon, ki ureja računsko sodišče, popolnoma jasni".


Predsednik računskega sodišča tudi dvomi, da mu bo na nujni seji odbora za obrambo uspelo razkriti kaj o več o ozadju posla. "Seveda, če pa bo umaknjena kakšna od stopenj tajnosti, bomo seveda lahko povedali kaj več," je še dejal Šoltes.

 

Kot je znano, je Jerovšek v zvezi z revizijskim poročilom računskega sodišča o smotrnosti nakupa oklepnikov 8x8 za 1. september sklical nujno sejo odbora za obrambo. V poročilu računskega sodišča o smotrnosti nakupa patrij mu je, kot je dejal, padlo v oči, da sodišče ocenjuje skladnost nabave s standardi Nata. To se mu zdi nenavadno, kajti prepričan je, da o strateških nakupih oklepnikov, njihovih tehničnih podatkih oz. opremi odločajo strokovnjaki.

 

"Treba bo videti, kdo v tej državi je tisti, ki ocenjuje skladnost nabave, opreme, s strateškimi cilji Slovenske vojske in strateškimi usmeritvami zveze Nata," je v torek še poudaril Jerovšek.