Soočenje – ne v Stožicah, ampak v parlamentu

Trgovanje z orožjem v začetku 90. let ostaja črna, nerazčiščena točka novejše slovenske zgodovine, ki po številnih novih pričanjih, da je poleg »uradne« potekala tudi vzporedna, nelegalna prodaja, zadnje čase spet deli politiko in javnost. Sodnega epiloga zagotovo ne bo, saj so vsa domnevna kazniva dejanja že zastarala.

Objavljeno
04. marec 2011 21.35
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Vendar poslanci razmišljajo o sklicu izredne seje parlamenta, na kateri bi razčiščevali, kam je »izginilo« 96 milijonov nemških mark, ki jih je domnevno za orožje plačala hrvaška stran. Iz dokumentov o trgovanju z orožjem med Slovenijo in Hrvaško – ti so bili že objavljeni v knjigi Matevža Frangeža Kaj nam pa morejo in v poročilu Mogetove preiskovalne komisije – je mogoče primerjati evidentirane cene prodanega orožja pri nas in na Hrvaškem.

Ljubljana - Cene orožja na slovenskem ministrstvu za obrambo so se bistveno razlikovale od cen, ki so bile navedene v hrvaških uradnih dokumentih in pričevanjih. Tako je, denimo, Slovenija Hrvaški uradno prodala ročni minomet za 200 nemških mark, na računu hrvaškega ministrstva za obrambo pa je zapisana cena 3500 nemških mark. Skupna razlika je – tako je izračunal poslanec Zaresa Tadej Slapnik – 96 milijonov nemških mark, za katerimi se je izgubila vsaka sled.

Nova pričevanja

Janez Janša ne omenja več možnosti, da bi se na očitke o nelegalni trgovini z odgovarjal kar v športni dvorani Stožice v Ljubljani. Medtem pa se nova pričevanja, ki potrjujejo že znane domneve, kar vrstijo.

Veliko pozornost je vzbudil nastop nekdanjega pripadnika vojaške obveščevalne službe, ki je – anonimno – nastopil v oddaji Pogledi Slovenije. Povedal je, da se je po navodilih Janeza Janše takratni prvi mož vojaške obveščevalne službe, v času Janševe vlade pa predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin ukvarjal z gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA. Pri tem sta mu pomagala Franci Cimerman in Tone Pajnkiher. Ta trgovina ni bila vezana na »uradno«, v poročilih dokumentirano prodajo orožja Hrvaški, ki jo je vodil direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Ludvik Zvonar.

Pajnkiher je novinarjem komercialne televizije potrdil, da je denar od prodaje orožja dobival Andrej Lovšin. Povedal je tudi, da so kovčki z mejnih prehodov, kjer je potekala predaja orožja in denarja, potovali naravnost na ministrstvo za obrambo. Pajnkiher je zanikal, da bi denar dobival tudi sam.

Janša o Forumu 571

Janša je na spletni strani SDS polemiziral s televizijsko oddajo in njenimi avtorji. Očitke o »vzporedni«, nelegalni trgovini z orožjem in o velikih zaslužkih, ki so izginili v neznano, pa je zavrnil s trditvijo, da gre za »gonje, ki ne bi bile možne, če jih ne bi z vsemi sredstvi podpiral Forum 571, katerega člani ne ločijo niti med novinarskim člankom in brzojavko jugoslovanske ambasade«.