ŠOS pripravil svoj predlog štipendiranja

Najpomebnejši predlog je ta, da bi bile štipendije za vse. Podpise začnejo zbirati v ponedeljek.

Objavljeno
28. september 2012 17.30
jsu/studenti
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) že dalj časa opozarja na potrebo po spremembi štipendiranja, zato so pripravili svoj predlog zakona o štipendiranju. »Pri tem smo zasledovali idejo, da štipendije niso zgolj socialna pomoč, ampak predvsem razvojna,« je pojasnil predsednik ŠOS Mitja Urbanc. Podpise podpore bodo, po poročanju STA, začeli zbirati v ponedeljek. 

V ŠOS si namreč po besedah Urbanca želijo enotno, sistemsko in pošteno ureditev štipendiranja. Menijo, da mora biti štipendija dostopna vsem udeležencem izobraževalnega procesa z namenom vzpodbujanja in razvijanja posameznika ne glede na njegov socialni položaj.  Želijo si, da bi bilo štipendiranje urejeno v okviru enega zakona.

Zgornja meja 562 evrov

Njihov predlog vključuje združevanje štipendij. »Posameznik bo tako lahko poleg državne štipendije, ki je v osnovi socialna, zaprosil tudi za Zoisovo, ki je nagrada za nadarjene, in tudi za kadrovsko štipendijo, če bo štipenditor spoznal njegov potencial,« pojasnjuje Urbanc. Zgornja meja štipendije bi bila 562 evrov, kar je tudi prag revščine oziroma višina sredstev, ki jih posameznik potrebuje za preživetje.

Štipendija za deficitarne poklice

Dodatno v predlog vnašajo tudi štipendijo za deficitarne poklice, s čimer želijo po Urbančevih navedbah povečati zanimanje posameznikov za programe, kjer sedaj mladih primanjkuje. Predviden je tudi nov dodatek pri Zoisovi in državni štipendiji za izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja. Vse tiste, ki bodo predhodno zaključili študij, pa bi tudi nagradili.

Po izračunih ŠOS bi z novim predlogom zakona o štipendiranju tako dobili od 10.000 do 15.000 novih štipendistov, za vse štipendije pa bi bilo potrebno zagotoviti okoli 117 milijonov evrov. Rezerve so v neporabljenih sredstvih javnega sklada za štipendiranje in od koncesijskih dajatev študentskega dela, so prepričani na ŠOS.

5000 podpisov

»Kampanja zbiranja 2500 podpisov na vseh fakultetah se začenja v ponedeljek. Za vložitev v proceduro v državni zbor pa moramo zbrati 5000 podpisov,« je še dejal Urbanc, ki je izrazil upanje, da bo podpisov še več.

Urbanc je komentiral tudi predlog novele zakona o visokem šolskem, ki ga je vlada, kljub nestrinjanju študentske organizacije in ostalih deležnikov visokega šolstva, potrdila in ga že poslala v državni zbor s predlogom za obravnavo po skrajšanem postopku.

»Po našem mnenju ima trenutni predlagan zakon rušilne oziroma zelo škodljive posledice za slovenski visokošolski prostor,« poudarja Urbanc in dodaja, da so se za zavarovanje tega prostora obrnili na evropske ustanove oz. skupino E4, ki na evropski ravni predstavlja skupnost, ki spremlja smernice razvoja kakovosti v visokem šolstvu.

Od Evropske študentske zveze, ki je članica te skupnosti, so že dobili pismo podpore. Urbanc je sicer pozval poslance, da ustavijo proceduro tega zakona. Če do tega ne bo prišlo, pa naj se predlog obravnava vsaj po rednem postopku.