Sosed je rešil problem Lužar

Zadnji zahtevi stanovalca v hiši sredi gradbišča dolenjske avtoceste so ugodili s pomočjo soseda, ki gre rad živeti drugam. Srečko Lužar, ki je zavrnil okoli 20 ponudb, se bo preselil v sosedovo hišo, sosed pa v Novo mesto.

Objavljeno
06. oktober 2009 20.29
Zdenka Lindič - Dragaš
Zdenka Lindič - Dragaš
Mirna Peč - Z gradbišča manjkajočega odseka dolenjske avtoceste med Plusko in Hrastjem je prišla skoraj revolucionarna novica. Srečko Lužar, ki je zavrnil okoli 20 ponudb za izpraznitev hiše na trasi avtoceste v Dolenji vasi pri Mirni Peči, ki je že nekaj časa v lasti Darsa, naj bi sprejel ponudbo o selitvi s starši v hišo sosedov, ki so z veseljem sprejeli možnost selitve z območja ob avtocesti v Novo mesto. Postopek in obe selitvi bosta predvidoma izpeljani v dveh tednih.

Dve manjkajoči zemljišči na 14,8-kilometrskem odseku dolenjske avtoceste, ki je v gradnji, sta najresnejša oziroma zadnja ovira za dokončanje avtoceste do zadnjega postavljenega roka konec junija 2010, ki ga zdaj že prestavljajo v prihodnjo jesen. Dogovarjanje za zemljišče avtoprevoznika Mirka Kovačiča pri Ponikvah je od začetka marca tik pred zaključkom, a rešitve še ni. Za to so menda krive menjave na vrhu Darsa; ali je to res, bo vidno že kmalu, saj družba dobiva novo vodstvo.

Primer Lužar ni nič lažji. Hiša sredi gradbišča je že kar nekaj časa v lasti Darsa, ki je nekdanjemu lastniku ponudil več možnosti za začasno preselitev do ureditve novega domovanja, za kar je občina Mirna Peč pohitela s sprejetjem občinskega prostorskega načrta. Ta vključuje spremembo območja Lužarjeve zidanice v stavbno zemljišče, kjer si je nameraval Lužar urediti nov dom. Niso pa mogli ustreči njegovi zadnji zahtevi o nezazidanem stavbnem zemljišču v bližini zdajšnjega doma, ker ga ni. Postopek za izpraznitev hiše in njeno izročitev novemu lastniku je zdaj stvar sodišča, kjer je bil sredi septembra opravljen prvi narok. V reševanje problema zemljišča Lužar se je zdaj vključil njegov sosed Janez Sedminek, ki si z družino ne želi za vsako ceno živeti ob avtocesti, ampak je prav rad sprejel ponudbo o prodaji hiše in selitvi v Novo mesto. Postopki naj bi bili končani v dveh tednih. Tudi če bosta obe manjkajoči zemljišči zagotovljeni v najkrajšem času, praktično nihče več ne govori, da je manjkajoči odsek še možno dokončati do konca junija 2010. Gradnja se bo zavlekla za kakšen mesec, še posebno, če prihajajoča zima ne bo mila. Prav na zemljišču Lužarja morajo zgraditi 30-metrski nasip, ki potrebuje najmanj tri mesece za posedanje, ob neprimernem vremenu pa še več.

"Luknja" v dolenjski avtocesti bo do takrat obup ne le dolenjskega gospodarstva, ampak vseh uporabnikov. Hitra cesta med Hrastjem in Plusko, ki je pri Ponikvah že nekaj časa prekinjena s krožiščem, je samo letos vzela že sedem življenj, vsaka malo večja prometna nesreča pa predvsem tovorni promet zaustavi za nekaj ur.