Soseska Brdo je dobila 153 lastnikov stanovanj

SSRS je v današnjem izboru kupcev razdelil manj kot polovico ponudbe, čez teden dni se začne nov krog prodaje.

Objavljeno
16. oktober 2014 19.44
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo

Ljubljana – Na prvem izboru kupcev stanovanj v soseski Brdo je dobilo lastnike 153 od 342 enot, kolikor jih je Stanovanjski sklad RS (SSRS) ponudil julija. Po površini so prodali okoli polovico ponudbe, po številu enot pa manj, saj je bilo ogromno zanimanja za velika stanovanja, enosobnih in garsonjer pa so med kupce razdelili le peščico.

Izbor kupcev – za praktično vsa oddana stanovanja se je javilo po več potencialnih kupcev – je potekal včeraj pred komisijo sklada in notarjem, spremljalo pa ga je tudi pet naključno izbranih zainteresiranih kupcev. Kot je povedal direktor SSRS Žiga Andoljšek, je vloge v roku oddalo 290 kupcev, na koncu pa jih je ostalo popolnih 275, saj štirje niso izpolnjevali pogojev, 11 pa jih je vloge umaknilo. V funkcionalni enoti F4 je bilo prodanih 84 stanovanj, v F5.1 pa 69 stanovanj.

Od 153 prodanih stanovanj so jih kar 95 dobili prosilci iz prednostnih kategorij; 59 stanovanj mlade družine, 9 družine z osnovnošolskimi otroki, 12 družine z vzdrževanimi člani, 15 mlade osebe. Prosilcem, ki niso imeli nobenih prioritet, je šlo 58 stanovanj. Iz tega v skladu sklepajo, daje bila uvedba prednostnih kategorij smiselna.

In kaj bo s preostalimi skoraj 200 stanovanji? Špekulacije, da jih bo investitor prej ali slej prekvalificiral v najemna in jih oddal za neprofitno najemnino, je Andoljšek zavrnil, češ da vrednost naložbe tega pač ne prenese. Prodaja, pravi, se nadaljuje. Sklad bo dan po izboru obvestil izbrane kupce in na svojih spletnih straneh objavil prečiščen seznam prostih stanovanj. Neizbranim bo vrnil vplačila za resnost prijave.

Nato bo začel drugi krog prodaje. Za preostala stanovanja bo mogoče oddati novo prijavo (in znova vplačati »aro«) od prihodnjega petka, 24. oktobra, razpis pa bo odprt 14 dni. Drugi izbor kupcev načrtujejo za 13. november. »Pričakujemo, da se bodo najprej odzvali tisti, ki v prvem krogu niso bili izbrani,« pravi prvak SSRS. Ti bodo imeli prvi dan tudi absolutno prednost pred ostalimi, ne glede na prioritetne razrede.

Sicer bo novost drugega kroga sistem »kdor prej pride«, med prijavami v okviru enega dneva pa bodo ob hkratnem interesu za isto stanovanje še naprej odločale znane prioritete. Sklad vsekakor želi stanovanja čim prej prodati in predati kupcem. Prvi prevzemi bodo že konec novembra. Tedaj bo končan tudi drugi krog prodaje, po pričakovanjih pa bo delež prodanih stanovanj že bistveno večji. Da bodo našla lastnike vsa, pa bo najbrž potreben vsaj še tretji krog, meni Andoljšek.

Pomembna informacija za prve kupce: dokler hiše ne bodo popolnoma naseljene, bo skupne obratovalne stroške za prazna (še ne prodana) stanovanja poravnaval sklad. Torej je odveč bojazen, da bi padli na ramena prvih vseljenih. Sklad je na razpisu izbral tudi najugodnješa ponudnika za upravljanje hiš. To sta Aktiva in Valina upravljanje.