Šoštanjski pozivi elektrarni

Krajani se bodo vključili v dogovarjanje župana Meniha in komunale s Tešem in HSE o ceni ogrevanja in odškodnini.

Objavljeno
08. junij 2017 15.44
Šoštanj in Teš
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj − V Šoštanju se razburjenje zaradi podražitve ogrevanja, ki jo je zaradi dviga cene energije iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) napovedalo javno Komunalno podjetje Velenje (KPV), ne umirja. Na srečanju krajanov, ki ga je sklicala predsednica Krajevne skupnosti Šoštanj Urška Kurnik, pa so razburjeni prebivalci mesta Šoštanj opozorili še na druge težave, s katerimi se kot sosedje Teša vsakodnevno srečujejo.

Direktor KPV Gašper Škarja je sicer pojasnjeval, da se bo 57-odstotna podražitev energije iz Teša na položnicah poznala za samo 20 do 25 odstotkov, šoštanjski župan Darko Menih pa, da javnemu podjetju KPV trije šaleški župani še niso odobrili podražitve s 1. majem in da trenutno torej KPV oziroma občine občanom in gospodarstvu na ta način energijo subvencionirajo. »Vsak dan poskušamo priti v stik s Tešem in HSE, da bi nadaljevali pogovore, a nam to še ni uspelo,« je povedal Škarja.

Menih je opozoril, da se je podražitev zgodila kmalu po odstopu Gorazda Skubina s čela Holdinga Slovenske elektrarne (HSE): »S HSE smo že imeli pripravljen sporazum v paketu s ceno toplote, a je Skubin odstopil in je to padlo v vodo.« Tudi po veljavnem sporazumu s Tešem in HSE jim Teš za nadomestilo za delovanje ob robu mesta še vedno dolguje 2,1 milijona evrov. »Občina je podpirala gradnjo šestega bloka in je sprejela vse potrebne prostorske akte, zdaj pa smo izigrani,« je dejal Menih.

Šoštanjski podžupan Viktor Drev je pojasnil, da je prav Skubin vztrajal, da dosežejo dogovor, ki bi urejal tako ceno toplote iz Teša kakor odškodnine občini. Privolili so v podražitve z 11 na 14 evrov za megadžul, po Skubinovem odhodu pa je HSE toploto podražil na 17,25 evra. Novi direktor HSE Matjaž Marovt pa jim je zdaj pisal, da se lahko o ceni in odškodnini pogovarjajo le ločeno. »Premogovniku Velenje (PV) čez dve leti poteče koncesija za pridobivanje premoga, in če ne prej, se bodo morali začeti z nami pogovarjati takrat,« je napovedal Drev.

Povabljenih direktorjev PV in Teša, Ludvika Goloba in Armana Koritnika, na srečanje krajanov v torek zvečer ni bilo, je pa iz Teša prišel tehnični direktor Branko Debeljak, iz Skupine PV pa Drago Potočnik. Debeljak je zagotavljal, da so do cene prišli z metodologijo, ki pošteno deli stroške proizvodnje energije med električno in toplotno, kljub višjemu izkoristku bloka 6 pa je močno višja tudi amortizacija zanj, ki znaša 2,3 milijona letno in najbolj vpliva na povišanje cene. Pri ceni energije iz starega bloka 5 je bilo treba letno obračunavati samo 0,3 milijona evrov amortizacije.

Drago Potočnik, ki so ga navzoči v Kulturnem domu Šoštanj prekinjali z medklici, je predstavil načrte PV do konca obratovanja rudnika leta 2054. A to Šoštanjčanov ni dosti zanimalo, bolj pa so prisluhnili, ko jim je povedal, da je rudarjenje v delu Šaleške doline, ki spada v Mestno občino Velenje, bolj ali manj končano in večinoma površinsko rekultivirano, rudarjenje pa se bo nadaljevalo pod ozemljem Občine Šoštanj, kjer se bodo nadaljevali ugreznine in povečevanje Družmirskega jezera.

»Vse to že vemo, povejte, kaj boste rešili,« je bilo slišati iz dvorane navodilo krajevnemu in občinskemu vodstvu z županom Menihom na čelu.