Šotora za 70.000 evrov ne bodo kupili

Vlada je nameravala za protokol letos porabiti 388.000 evrov, od tega 70.000 evrov za nakup šotora. Imenovala je tudi žirijo za izbor izvajalca nove celostne podobe organov državne uprave.

Objavljeno
11. september 2009 11.58
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Sprva je bil predlog potratnejši: vlada je nameravala za protokol letos porabiti 388.000 evrov javnega denarja, od tega tudi 70.000 evrov za nakup šotora. To je ob sprejemanju varčevalnih ukrepov v javnosti vzbudilo precej ogorčenja, ministrski zbor pa se je na včerajšnji seji vlade premislil in sklenil, da letos ne bodo dali javnega denarja za omenjeni nakup. Namesto predvidenih 388.000 evrov bodo tako za vlaganja v protokolarne objekte letos namenili 318.000 evrov.

Zaradi »potratnosti« vlade je poslanec Branko Grims (SDS) nanjo včeraj naslovil tudi poslansko vprašanje. Med drugim ga namreč zanima, kako vlada in ministrstvo za kulturo upravičujeta 72.000 evrov vreden razpis za novo celostno podobo organov državne uprave - ob hkratni napovedi zniževanja plač, socialnih podpor in zamrznitve pokojnin, in ali bo vlada uresničila napovedani nakup šotora za zabave v približno enaki vrednosti okrog 70.000 evrov.

 

Odgovor na slednje torej ni potreben, saj vlada, kot kaže, ne bo kupila spornega šotora. So pa že včeraj pojasnili, da Javni zavod Brdo Protokolarne storitve na petih lokacijah upravlja več kot 70 objektov, ki so potrebni rednega investicijskega vzdrževanja in v katere se v zadnjih letih zaradi pomanjkanja denarja ni veliko vlagalo, zato bodo za njihovo nemoteno uporabo in da bi preprečili nastajanje škode, letos vanje vložili 318.000 evrov. Kot so še pojasnili, so v obdobju 2004-2007 v manjše naložbe in v investicijsko vzdrževanje vložili okoli 6,4 milijona evrov.


Širca imenovala žirijo za izbor izvajalca celostne podobe


Ministrica za kulturo Majda Širca je imenovala petčlansko mednarodno ocenjevalno žirijo za izbirni dvofazni postopek javnega natečaja za izbor izvajalca, ki bo pripravil sistemsko rešitev celostne grafične podobe organov državne uprave in načrt izvedbe. Žirijo sestavljajo trije priznani strokovnjaki za oblikovanje in dva predstavnika naročnika. Predsednik žirije je Ranko Novak (predstavnik strokovne delovne skupine za analizo uporabljanih celostnih podob organov državne uprave), poleg njega so v žiriji še Maja Gspan Vičič, predsednica Strokovnega sveta Društva oblikovalcev Slovenije, Kim Meyer Andersen, kreativni direktor družbe Kontrapunkt iz Danske, Stojan Pelko, državni sekretar na kulturnem ministrstvu, in Veronika Stabej, direktorica urada za komuniciranje.

 

Rok za oddajo ponudbe na natečaj je 15. september. Slovenija je sicer v 18 letih trikrat spreminjala grafično podobo državnih ustanov, nazadnje pod pokroviteljstvom takratnega ministra za javno upravo Gregorja Viranta leta 2008, a je niso upoštevali vsa ministrstva in drugi organi državne uprave. Tokrat bo za opravljeno delo izbrani ponudnik prejel plačilo največ 72.000 evrov.

Iz petkove tiskane izdaje Dela