Šotorjenje na črno lahko drago stane

Kazen je sto evrov, a kršitelje, ki jih je vse več, večinoma le opozarjajo.

Objavljeno
19. avgust 2016 18.21
šotori v gorah
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki je od junija do sredine avgusta evidentiral 4408 kršitev, kar je primerljivo z letoma 2014 in 2015 in 40 odstotkov več kot leta 2013. Največ kršitev je zaradi nepravilnega parkiranja vozil, čedalje več je tudi nedovoljenega kampiranja.

»Letos smo ugotovili porast nedovoljenega kampiranja, in sicer je bilo izrečenih 113 ukrepov, leto prej pa 51,« je povedal Primož Lah, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki. Podobne kršitve zaznavajo tudi v naravovarstveni nadzorstveni službi TNP. Po besedah vodje Saša Hrovata največ kršiteljev, ki prenočujejo v šotorih, odkrijejo tik ob Bohinjskem jezeru ali pa ob jezerih v visokogorju (Sedmera jezera, Kriška jezera, Krnsko jezero).

Prav tako kot šotorjenje je na območju TNP prepovedano prenočevanje v osebnih avtomobilih, avtodomih, kombijih; dovoljeno je le na za to predvidenih in z ustrezno infrastrukturo opremljenih parkiriščih, ne pa tudi na drugih parkiriščih ali ob cestah. Kot je povedal Sašo Hrovat, so naravovarstveni nadzorniki TNP do konca junija izrekli 14 glob zaradi nedovoljenega prenočevanja (globa znaša sto evrov oziroma 50 evrov, če jo kršitelj plača v osmih dneh), 150 obiskovalcev pa so opozorili. Večina kršiteljev opozorilo razume in se po njem umakne, pravi Hrovat. Če ugotovijo, da je kršitelj kljub opozorilu prenočil v avtodomu na območju TNP, pa izrečejo globo, je dodal.

Šotor s soglasjem lastnika

Zakon o varstvu javnega reda in miru v 18. členu določa, da kdor kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika, se kaznuje z globo. »Kampiranje pomeni taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Ni pa prekršek parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru z namenom začasne ustavitve med potovanjem. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom (na primer taborniki in skavti se dogovorijo z lastnikom zemljišča za taborjenje na njegovem travniku).« Vsako kampiranje torej ni prekršek, na nekatere navedbe, da na parkirišču na Selišah na Bledu prenočujejo tudi v avtodomih, pravi Lah.

Od prvega maja so gorenjski policisti obravnavali 410 kršitev tujcev (večinoma so bile to kršitve zakona o javnem redu in miru), kar je nekoliko manj kot v istem obdobju lani, je povedal Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave. Blejski policisti so v tem obdobju na območju Bleda in Bohinja obravnavali 36 kršitev tujcev, kranjskogorski pa 56. Največ jih je bilo povezanih z neprimernim vedenjem na javnem kraju, odkrili so tudi več kot 40 primerov nedovoljenega kampiranja, največ na območju Bleda, Bohinja in Kranjske Gore.

Kot je dejal vodja medobčinskega redarstva Jesenice Boštjan Omerzel, so zlasti v občini Kranjska Gora v preteklih letih veliko pozornosti namenili obveščanju, in imajo zdaj manj primerov nedovoljenega kampiranja ali prenočevanja v avtodomih na neustreznih mestih. Stanje se popravlja, tudi zato, ker so v občini uredili več prostora za parkiranje avtodomov (kamp Špik, pod smučiščem Vitranc, Planica, kamp Kamnje), večje parkirišče za avtodome je tudi v Trbižu v sosednji Italiji, je dejal Omerzel.

Za plovbo samo opozorila

Na Bledu in v Bohinju so redarji v poletni sezoni nadzirali tudi izvajanje plovbnih režimov. Na Bledu so ugotovili 35 kršitev, v Bohinju 17. V Bohinju so kršiteljem (največkrat fizičnim osebam), ki za uporabo vstopno-izstopnih mest oziroma plovbo po jezeru niso imeli veljavnih dovolilnic, praviloma izrekli opozorila, je dejal Lah. Na Bledu pa zoper kršitelje, večinoma pravne osebe, samostojne podjetnike in njihove odgovorne osebe, ki opravljajo dejavnost prevoza oseb ali oddaje plovil, vodijo prekrškovne postopke.