Sova v času Podbregarja zlorabljena v politične namene?

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal Zvonko Černač je dejal, da je bila Sova v obdobju, ko jo je vodil Iztok Podbregar, zlorabljena v politične namene.

Objavljeno
12. november 2009 14.47
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Ugotovitve računskega sodišča pritrjujejo, da je bila Sova predvsem v obdobju, ko jo je vodil Iztok Podbregar, zlorabljena v politične namene, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Zvonko Černač. Glavni del soglasno sprejetih ugotovitev komisije se po njegovem nanaša ravno na zlorabo Sove.

Kot je v izjavi pojasnil Černač, je velik del zlorab omogočal poseben fond, za katerega v zakonodaji ni nobenih formalnih osnov. Po njegovih besedah je šlo za t. i. tajni tajni fond, ki ne sme obstajati in za katerega tudi nihče ni vedel, dokler ni vladna delovna skupina pod vodstvom nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma šla te stvari preverit v Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova).

Na vprašanje, ali gre za fond, iz katerega je bila financirana letalska karta za pokojnega nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška, je Černač odvrnil, da to drži. Kot je pojasnil, je narava delovanja vsake tajne službe, da obstaja uradni tajni sklad, s katerega se posamezne operacije financirajo. "V tem primeru pa je šlo za nekaj drugega," je poudaril in dodal, da je šlo za sklad, za katerega ni bilo zakonske podlage, niti nad njim ni bilo nadzora.

Kljub številnim revizijam in pregledom računskega sodišča je po njegovem še vedno "velika neznanka, kam in koliko sredstev se je preteklo v take ali drugačne zasebne žepe oziroma za take ali drugačne namene". Po besedah predsednika komisije je šlo torej za hude nepravilnosti in za velika materialna oškodovanja, zaradi česar so proti Podbregarju in številnim drugim sprožene tudi kazenske ovadbe.

Poleg nepravilnosti, ki jih je omogočal t. i. črni fond, je Sova tudi nezakonito prisluškovala predsedniku SDS Janezu Janši in nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju. S prisluhi je bil seznanjen nekdanji premier Anton Rop, medijsko pa je bila zgodba po besedah Černača sprožena na izkrivljen in lažniv način, saj se je izkazalo, da Ropove navedbe o dogovarjanju Janše in Sanaderja glede incidentov v Piranskem zalivu niso bile resnične.

Glede morebitnih sankcij za nekdanjega premiera Antona Ropa pa je Černač dejal, da je bil sicer sprožen sodni postopek, da pa ne ve, "v katerem predalu ta zadeva tiči". Namesto da bi se postopki odvijali, je "Rop pred kratkim dobil nagrado", saj bo po besedah predsednika komisije "odletel iz Slovenije na neko visoko funkcijo v neki banki". "Vprašanje, če bo kdaj koli odgovarjal za tisto, kar je storil," je dejal Černač, ki pričakuje, da bodo sodišča opravljala svoje delo.

Matjaž Šinkovec, ki je Sovo vodil v letu 2008, je po besedah predsednika komisije nepravilnosti pričel odpravljati. Ker pa je nekaj uslužbencev pred tem uživalo določene privilegije in ker jih je Šinkovec pričel odpravljati, je s tem tudi "zrevoltiral" del zaposlenih oz. "dregnil v sršenje gnezdo". Ti bivši sodelavci po besedah Černača sedaj agencijo tudi tožijo.

Ugotovitve in stališča komisije bodo postali javni, komisija pa jih bo posredovala v obravnavo državnemu zboru, je še povedal Černač.