Spet zdrahe zaradi šolske prehrane

Na ministrstvu za šolstvo in šport so včeraj povedali, da nameravajo del sredstev za šolsko prehrano prerazporediti z dijaške na osnovnošolsko prehrano, kar je med strankami sprožilo val ogorčenja.

Objavljeno
15. september 2009 17.54
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Na ministrstvu za šolstvo in šport so včeraj povedali, da nameravajo del sredstev za šolsko prehrano prerazporediti z dijaške na osnovnošolsko prehrano, pri tem pa naj bi ohranili celotni obseg sredstev za prehrano. Kljub temu, da pripravljajo popravke zakona o dijaški prehrani, pa ohranjajo topel obrok za dijake.

Večji del obroka bo država še zmeraj subvencionirala vsem dijakom, in sicer v višini 1,60 evra, doplačilo pa bo odvisno od socialnega položaja, je poudarila generalna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Alenka Kovšca. V srednjih šolah bi v skladu z predlogom sprememb zakonodaje uvedli abonentski sistem, je dejal Vinko Logaj.

Namera ministrstva je med strankami že sprožila val ogorčenja. V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, so v izjavi za javnost zapisali, da je nedopustno, da "v času, ko je kriza najbolj prizadela slovenske družine, ko starši izgubljajo službe, ko se jim znižujejo plače, se Vlada nameni ukiniti težko priborjeno dobrino. Brezplačni topli obrok za srednješolca pomeni eno skrb staršev manj, pomeni, da bo dijak lažje in bolje delal v šoli pa tudi to, da se bo zagotovo zdravo prehranjeval."

Prav tako so nad napovedjo ukinitve dijaške prehrane ogorčeni v Mladi Sloveniji, podmadku Nove Slovenije. "Za MSi delno subvencioniranje ne pride v poštev, prav tako ne pride v poštev, da bo subvencioniranje dijaške prehrane odvisno od dohodka na družinskega člana oz. dohodka družine," je dejal predsednik stranke Jernej Vrtovec.

Ob tem je opozoril, da je šolski minister Igor Lukšič namenil 554.000 evrov slovenskim ravnateljem za njihovo delovno uspešnost, kar je za Vrtovca nesprejemljivo. "To znaša natanko 221.600 toplih dijaških obrokov," je poudaril.

Kovšca: S tem uvajamo element socialne pravičnosti

Na MŠŠ pripravljajo spremembe zakonodaje o šolski prehrani, pri čemer bi generalno namenili enak obseg sredstev, del denarja pa bi prerazporedili iz srednjih na osnovne šole, je v današnji izjavi za javnost dejala državna sekretarka. Sicer pa se bodo o tem še usklajevali tudi z Dijaško organizacijo Slovenije, je napovedala.

Po njeno bi se z zakonsko novelo - ta bi se lahko začela izvajati predvidoma s 1. septembrom 2010 - vključili v celovit sistem izvajanja šolske prehrane v okviru enotne vstopne točke, ki jo pripravlja ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Kovšca meni, da s tem uvajajo element socialne pravičnosti, zato tudi zavrača očitke, da predlagana rešitev ni pravična. V trenutnih razmerah je namreč treba posebno skrb nameniti najbolj ranljivim skupinam, tj. osnovnošolcem, je prepričana.

Logaj dodaja, da v zakonskih izhodiščih ohranjajo prehrano v celotni šolski vertikali, dosedanjo dikcijo toplega obroka pa so nadomestili z izrazom "zdravi obrok". V zvezi s tem bo Inštitut za varovanje zdravja pregledal tudi vse jedilnike, ki so jih v preteklem šolskem letu pripravili na šolah.

Logaj je pojasnil, da so izhodišča za spremembo zakonodaje pripravili na podlagi analiz oziroma ankete, ki so jo junija izvedli na vseh srednjih šolah. Med izhodišči za spremembe zakonodaje pa je izpostavil tudi zagotavljanje šolskih kuhinj oz. razdelilnic hrane na samih srednjih šolah.