Splošno cepljenje proti HPV

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so pozvali ministra Bručana naj omogoči cepljenje proti humanemu papiloma virusu na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Objavljeno
16. januar 2007 18.19
Cepljenje proti HPV
Ljubljana - V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so ministra za zdravje Andreja Bručana in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pozvali, naj omogočita, da tudi Slovenija začne cepiti proti humanemu papiloma virusu (HPV) na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič na to odgovarja, naj državljani sprejmejo predvidene postopke, po katerih se vsaka novost na področju zdravstva vpelje.

V tem postopku bi morali tudi državljani sprejeti predvidene postopke, po katerih mora vsaka pobuda za financiranje zdravstvenih programov s sredstvi javne zdravstvene blagajne priti iz strokovnih krogov, to je iz ustreznega razširjenega kolegija, na zdravstveni svet in dalje po tej poti do vpeljave. Kot primer je navedel uvedbo zdravljenja s herceptinom in nekatere druge "dobro rešene novosti in tehnologije" v zdravstveni sistem.

Novost možno vpeljati v roku šest do 18 mesecev

Marušič je izrazil prepričanje, da "v kolikor bo slovenska strokovna srenja to cepljenje prepoznala kot dobrobit", je po ustaljenih postopkih tudi to novost mogoče vpeljati v roku šest do 18 mesecev. Kot je dejal, si težko predstavlja, da nek nov program ne bi opravil te verifikacijske poti, "kajti ne moremo nalagati zdravstveni politiki, da sprejema tudi strokovne odločitve".

Sindikat zdravstva in socialnega varstva je sicer danes predlagal, da bi veljalo razmisliti o prerazporeditvi sredstev za financiranje cepljenja. Predlagali so, naj Slovenija kupi en oklepnik manj, kot je bilo predvideno, saj bi s prihranjenim denarjem lahko cepili eno generacijo deklic.