Spolnega nadlegovanja v SV ni bilo

Komisiji vojaške policije in generalštaba SV primerov spolnega nadlegovanja dveh vojakinj nista ugotovili. Sta pa potrdili nekatera neprimerna in neustrezna ravnanja pripadnic in pripadnikov SV.

Objavljeno
16. januar 2007 18.50
Predsednik stranke Jelko Kacin in Anton Anderlič
Ljubljana - Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji nujni seji parlamentarnega odbora za obrambo dejal, da posebni vojaški komisiji nista ugotovili primerov spolnega nadlegovanja v 18. bataljonu RKBO. Spolnega nadlegovanja ni bilo, kot tudi ni vložene še nikakršne ovadbe v zvezi z domnevnim spolnim nadlegovanjem v omenjenem bataljonu Slovenske vojske, je še poudaril minister Erjavec.

Prva komisija je bila imenovana v 17. bataljonu vojaške policije in je imela nalogo preverjanja dejstev o vseh dogodkih, ki sta jih pripadnici 18. bataljona RKBO Mateja Tič in Ema Uršič navedli v kazenski ovadbi zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Druga komisija Generalštaba SV pa je bila ustanovljena z nalogo, da preveri dejstva za razjasnitev primera morebitnega spolnega nadlegovanja v 18. bataljonu RKBO, je pojasnil načelnik Generalštaba generalpodpolkovnik Albin Gutman.

V poročilu, ki so ga predstavniki ministrstva predstavili članom odbora, piše, da "komisiji nista odkrili elementov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti niti katerega drugega kaznivega dejanja". Komisiji sta med drugim tudi ugotovili, da omenjeni pripadnici nista v celoti uporabili vseh razpoložljivih pritožbenih sredstev. Prav tako sta potrdili, "da so bila pred decembrom 2005 v 18. bataljonu RKBO nekatera neprimerna in neustrezna ravnanja pripadnic in pripadnikov, ki niso združljiva z načeli vojaške službe. Ugotovitve kažejo na to, da so v enoti obstajali neformalni vodje, ki so imeli močan vpliv na odnose v enoti, kar je bil eden izmed vzrokov za nastanek težav," so zapisali v poročilu.

Komisiji sta med nepravilnostmi ugotovili obstoj medsebojnih intimnih razmerij med pripadniki ene izmed čet omenjenega bataljona. Tu poročilo izpostavlja domnevno razmerje med poveljnikom oddelka in vojakinjo Uršičevo, ki je privedlo do njenega privilegiranega položaja znotraj enote. Večina pripadnic enote, s katerimi so člani komisije 17. bataljona vojaške policije opravili pogovor, ni zaznala verbalnega spolnega nasilja omenjenih pripadnic Slovenske vojske. Ostale nepravilnosti pa se nanašajo na vodnika Matjaža Lorenčiča in druge pripadnike 18. bataljona RKBO, so še zapisali v poročilu.

Lorenčiču in nekaterim pripadnikom bataljona komisiji očitata uživanje alkoholnih pijač in upravljanje z vozilom, za katerega ni imel ustreznega dovoljenja oz. predpisane kategorije. Določene nepravilnosti pa so ugotovili tudi pri ravnanju Mateje Tič. Iz zbranih informacij sta komisiji prav tako ugotovili, da je predvsem Lorenčič do podrejenih večkrat uporabljal neprimerne besede, ter se do njih večkrat obnašal žaljivo in ponižujoče.

Generalštab je za ureditev razmer iz 18. bataljona RKBO prerazporedil šest pripadnikov ter zoper Lorenčiča in Uršičevo na pristojno tožilstvo vložil tri kazenske ovadbe zaradi kršitev zakona o varnosti cestnega prometa. Prav tako je generalštab v svojo formacijo uvedel nov oddelek, ki bo skrbel za pripadnike Slovenske vojske in izdelal podroben načrt ukrepov za preprečevanje spolnega nadlegovanja v Slovenski vojski, je še dejal Gutman.

"Rad bi poudaril, da se na ministrstvu zavedamo, da je varovanje človekovih pravic, enakih možnosti in dostojanstva posameznika ključno za učinkovito delovanje vojaške organizacije," je dejal Erjavec in dodal, da je bila po njegovem mnenju celotna zadeva prenapihnjena in je na ta način škodovala ugledu Slovenske vojske.

Slovenski vojaki v Iraku naj ne bi bili bolj ogroženi

Člani odbora za obrambo so se na zaprtem delu današnje seje seznanili z informacijo ministrstva za obrambo o politično-varnostnih razmerah v Iraku. Kot je po zaključku seje pojasnil predsednik odbora Anton Anderlič (LDS), se v Iraku politično-varnostne razmere sicer ne umirjajo, po zagotovilih obrambnega ministrstva pa večje ogroženosti slovenskih vojaških inštruktorjev ni opaziti.

Po informacijah obrambnega ministrstva gre v Iraku za resno politično-varnostno krizo, ki se ne umirja, zato mnoge države razmišljajo o drugih rešitvah. Velika Britanija denimo razmišlja o umiku svojih vojakov, resne razprave pa potekajo tudi v Združenih državah Amerike.

Člani odbora sicer danes niso prejeli informacij, da bi Slovenija svoje vojake iz Iraka umaknila ali pa napotila nove, po zagotovilih ministrstva pa štirje slovenski inštruktorji niso bolj ogroženi kot doslej.