Spomenik na Cerju po desetletju zapletov urejen

Arhitekturna dela so končana, junija pričakujejo še uporabno dovoljenje. Spomenik že zdaj dobro obiskan.

Objavljeno
06. maj 2011 19.14
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Cerje – »Nekdanji osvajalci teh krajev, Rimljani, so poznali pregovor Od trnja do zvezd. In pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju na edinstven način predstavlja borbo slovenskega naroda, ki je vodila do zvezd,« je ob koncu arhitekturnih del na objektu poudaril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.

Trnova je bila tudi pot do dokončanja 21 metrov visokega spomenika, ki ga bodo z vseslovenskim zborovanjem za mir pod pokroviteljstvom predsednika države Danila Türka odprli 17. septembra. »Nobenemu izvajalcu del nismo dolžni niti centa,« je župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič včeraj zavrnil namige, da so nekatere obveznosti do glavnega izvajalca Primorja še neporavnane. »Dolga ni, saj smo se kot občina lani zadolžili.«.

»Ko smo pred desetletjem pripravljali projekt, smo načrtovali, da bo spomenik stal približno 450 milijonov tolarjev. Po izračunih iz leta 2007 je bila naložba vredna 2,97 milijona, zdaj smo pristali na dobrih treh milijonih. Ne gre za dodatna dela, ampak smo spremenili gradbeno dovoljenje in naredili več, kot smo v začetku načrtovali,« je povedal župan.

Prav s financiranjem gradnje so imeli pobudniki postavitve največ težav, zelo je odmeval tudi spor med direktorjem Goriškega muzeja Andrejem Malničem in predsednikom Društva Tigr Primorske Marjanom Bevkom glede vsebin in zasnov muzejske zbirke. »Scenariji zgodovinarjev so ostali nespremenjeni in so torej takšni, kot so bili v letu 2006. Prav ti scenariji bodo tudi podlaga za postavitev zbirke po posameznih nadstropjih. Sicer pa polemik o vsebinah zbirk v domoljubnih organizacijah ni bilo,« je včeraj dejal Marjan Bevk.

Po Marušičevih besedah je spomenik braniteljem slovenske zemlje na Cerju že zdaj izjemno dobro obiskan, načrtujejo pa, da ga bo po uradnem odprtju vsako leto obiskalo več kot 20.000 ljudi. O vstopnini za zdaj ne razmišljajo. »Spomenik ne bo le arhitekturna lepotica na Krasu, ampak romarski kraj slovenskega domoljubja, tudi mladih,« je prepričan Bevk.

Neodgovorjeno pa ostaja, kdo bo spomenik upravljal. Po županovih besedah so doslej že imeli pogovore z ministrstvoma za kulturo in obrambo, saj bo pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju državnega pomena. Lahko bi postal tudi del katerega od slovenskih muzejev, a po Marušičevih besedah to vprašanje še ni rešeno.

***
Pod pritličjem bo predstavljena slovenska predzgodovina, v pritličju vstop Slovencev v zgodovino, prvo nadstropje bo namenjeno obdobju prve svetovne vojne, posebno soške fronte. V drugem nadstropju bodo predstavili protifašistična gibanja v obdobju 1918–1941, ki jih simbolno predstavlja TIGR, v tretjem pa drugo svetovno vojno 
s posebnim poudarkom na NOB do nastanka nove Jugoslavije. Četrto nadstropje bo posvečeno prikazu vojne za samostojno Slovenijo, 
peto pa bo oblikovano kot razgledna ploščad in bo simboliziralo pogled v prihodnost.