Spomin na žrtve taborišča Mauthausen

V Mauthausenu v bližini Linza bo potekala spominska slovesnost ob 62. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča, kjer je trpelo tudi 4153 Slovencev.

Objavljeno
06. maj 2007 11.01
Slovesnost v Mathausnu
Linz - Na spominskem mestu nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Mauthausen v bližini Linza v Avstriji bo danes potekala mednarodna spominska slovesnost ob 62. obletnici osvoboditve tega taborišča. Osrednja slovesnost pred spomenikom vseh žrtev taborišča se bo pričela ob 11. uri, pred tem pa bo krajša svečanost potekala tudi pred tamkajšnjim slovenskim spomenikom.

Krajši kulturni program ob spomeniku slovenskim žrtvam bodo izvedli učenci osnovne šole Gradec pri Litiji, zbranim pa bo nekaj besed spregovoril tudi predsednik Zveze združenj borcev NOB Slovenije Janez Stanovnik.

Iz Slovenije se bo slovesnosti udeležila delegacija slovenskih taboriščnikov, ki bo, v spomin na tam umrle Slovence in ostale žrtve tega nacističnega taborišča, pred slovenskim in osrednjim spomenikom položila venca.

Taborišče Mauthausen so zavezniki v drugi svetovni vojni osvobodili kot zadnjega, šele 7. maja 1945. Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v tem taborišču trpelo tudi 4153 Slovencev, med katerimi jih je 1500 tam tudi umrlo.