Spopad med Kemiplasom in Kemoteksom

Kemoteks Jadranu nič ne pomaga začasna odredba sodišča, Kemiplasovi varnostniki so močnejši.

Objavljeno
19. september 2013 21.01
Zapora pred Kemiplasom
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Igor Tomazin, direktor Kemoteks Jadrana, se je včeraj lahko prepričal, kako majhno veljavo imajo sklepi sodišča, saj imajo varnostniki družbe Varovanje Security, ki delajo po naročilu vodstva Kemiplasa, očitno večjo moč. Tomazin je zaman kazal policistom začasno odredbo koprskega okrajnega sodišča, v kateri je pisalo, da imajo tovornjaki prost prehod do parcele Kemoteks Jadrana.

Kemoteks Jadran ima ob zemljišču tovarne Kemiplas 8500 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerega nemško podjetje RDB Plastics vozi odpadlo plastiko, namenjeno predelavi. Če želijo tovornjaki s plastiko priti do tega zemljišča, morajo čez Kemiplasov vhod in dvorišče, vendar ima Kemoteks v zemljiški knjigi vpisano služnostno pot za vožnjo in hojo čez Kemiplasovo nepremičnino.

Spori med družbama trajajo že dalj časa. Spomladi je Kemiplas preprečil dostop tovornjakom, zato se je primer znašel na sodišču, slednje pa je z začasno odredbo odredilo, da mora Kemiplas dovoliti vsem, ki so namenjeni na parcelo Kemoteksa (RDB Plastics) nemoten prehod in dostop do parcele. Če tega ne bo upoštevalo, bo sodišče izreklo Kemiplasu denarno kazen 15.000 evrov, višino kazni pa lahko poviša največ na desetkratni znesek, če se kršitve nadaljujejo.

Navkljub takšni začasni sodni odredbi pa so Kemiplasovi varnostniki še naprej preprečevali dostop tovornjakom, namenjenim na Kemoteksovo zemljišče. "Ko sem se pritožil na sodišče, da Kemiplas ne upošteva sodne odredbe, so mi na sodišču zatrdili, da jim Kemiplas zagotavlja, da spoštujejo začasno odredbo. Zato smo tokrat pustili tovornjak pred Kemiplasovimi vrati in s tem zaprli pot tudi drugim najemnikom Kemiplasovih površin. Naš namen je bil, da bi policisti to stanje zabeležili in bi mi imeli dokaz pred sodiščem," je povedal Igor Tomazin. Včeraj niti policisti niso mogli pomagati Tomazinu, da bi varnostniki upoštevali sodno odredbo. Vso stvar so samo dokumentirali, kako in koga bodo kaznovali, se bo še videlo.

Poklical nas je tudi Muharem Kadić, nekdanji direktor Kemiplasa, ki nam je med vrsticami zagrozil s sodiščem, če ne bomo pisali tako, kot je po njegovem prav. Tudi nam je dejal, da oni povsem spoštujejo začasno odredbo sodišča in da po služnostni poti ne spustijo samo tistih tovornjakov RDB Plastics, ki ne pokažejo papirjev. Kadić namreč vztraja, da smejo na območje samo tovornjaki, ki vozijo odpadlo plastiko iz Slovenije, in še to le od tistih podjetij, ki so ustrezno registrirana. Igor Tomazin pa trdi, da je vsebina (kdo sme in kdo ne prevažati plastiko) stvar pravdnega spora, o katerem bo sodišče še presojalo. Začasna odredba pa ne postavlja tovrstnih omejitev za tovornjake.