Sporazum je dober

Nekdanji predsednik Milan Kučan je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela podprl pravkar podpisani arbitražni sporazum. Če bo referendum o arbitražnem sporazumu razpisan, Kučan svetuje državljanom, naj upoštevajo rešitev, ki je povezana s prihodnostjo Slovenije.

Objavljeno
12. november 2009 20.39
Zoran Potič, Tanja Starič
Zoran Potič, Tanja Starič
Ljubljana - Nekdanji predsednik Milan Kučan je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela podprl pravkar podpisani arbitražni sporazum o reševanju mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. »Sestavljen je dobro in premišljeno, z dovolj pravnega znanja in politične modrosti, kar govori o tem, da so ga v okviru EU sestavljali ljudje, ki vedo, kaj je problem in kako ga je mogoče reševati,« pravi Kučan. Sporazum omogoča, dodaja, da si Slovenija povrne verodostojnost, saj si je zaradi mejne problematike zakockala sloves najuspešnejše nove članice EU.

Nekdanji predsednik države Milan Kučan pravi, da sta premiera Slovenije in Hrvaške pri pripravi in podpisu arbitražnega sporazuma pokazala veliko poguma, njuna retorika je drugačna od dosedanje, ker poudarjata prijateljstvo in skupne interese. Prav to bi moralo biti temeljno vodilo pri reševanju mejne problematike, kajti na podlagi interesov so tudi v preteklosti državniki obeh držav iskali rešitve. Kučan pravi, da je lahko retorika premierov o fantastičnem ali o zgodovinskem dnevu sicer moteča, toda državljanom svetuje: »Ne poslušajte besed, ampak glejte na vsebino tega sporazuma in na rešitev, ki jo prinaša za našo prihodnost.« Absurdno je, dodaja, da so danes največji kritiki sporazuma tisti, ki so imeli možnost, da bi problem rešili, a ga niso.

Več v petkovem Delu.