»Sporna« prodaja koprske občine

Carpaccio pub: Cena in način prodaje kažeta, da bi bil objekt lahko komu namenjen. Občina: Vse je transparentno.

Objavljeno
10. julij 2012 21.32
Kaja Kraljevič, Koper
Kaja Kraljevič, Koper

»Glede na postopke se v stranki sprašujemo, če posel morda ni vnaprej dogovorjen,« je danes dejal Viktor Markežič. Mestna občina Koper (MOK) je 28. junija na spletni strani objavila namero za sklenitev neposredne prodajne pogodbe za 158 kvadratnih metrov velik poslovni objekt na naslovu Carpacciov trg 7.

Izhodiščna vrednost 186.766 evrov je precej nižja, kot je bila na dveh neuspešnih javnih dražbah, na kateri je občina uvrstila nepremičnino. Vendar Markežič trdi, da teh dražb sploh ni bilo. »Carpaccio pub je bil prvič predviden za dražbo 11. avgusta lani z izklicno ceno 242.000 evrov, dan pred dražbo ga je občina umaknila. Podobno se je zgodilo 15. februarja letos, ko je bila izklicna cena 258.000 evrov in je bila nepremičnina na dan dražbe znova umaknjena iz prodaje.« Na aprilski dražbi je bila cena že 219.000 evrov, pravi Markežič in dodaja , da je neposredna prodaja sporna, saj zakon o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti to možnost dopušča le po dveh neuspelih dražbah. Pri Carpaccio pubu pa je bila dražba neuspešna samo enkrat, pravi Markežič.

Prepričan je, da je cena 186.000 evrov za nepremičnino na »elitni lokaciji« nerealna. Kot je dejal, jo je geodetska uprava ocenila na dobrih 351.000 evrov, zato Valter Krmac iz Oljke meni, »da vse kaže na to, da je objekt nekomu namenjen«. Nepremičninar, ki ni hotel biti imenovan, je za Delo povedal, da je pomembno, v kakšnem stanju je nepremičnina, a da je glede na lokacijo nastavljena cena nekoliko prenizka.

Na MOK pravijo, da trditve Oljke, da je bil objekt februarja umaknjen z dražbe, ne držijo. »Umaknjeni sta bili dve drugi nepremičnini. Draženih je bilo samo 12, saj za druge – tudi nepremičnino na Carpacciovem trgu – niso bile vplačane varščine. Tudi na dražbi aprila ni šlo za umik nepremičnine, ampak štirih drugih. Po dveh neuspelih javnih dražbah je nepremičnino na Carpacciovem trgu mogoče prodati s sklenitvijo neposredne pogodbe. Rok za oddajo vlog poteče v petek, o morebitnih vlogah še ni mogoče govoriti,« so zapisali na MOK. Glede očitkov o prenizki ceni na občini pravijo, da so jo na drugi dražbi lahko znižali za 15 odstotkov, po njej pa še za 15.