Sporne finančne in davčne olajšave

Vlada bo poskušala z ministrstvoma za šolstvo in finance v enem tednu poiskati rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse tri vpletene strani, tudi za delodajalce in sindikate.

Objavljeno
05. marec 2007 20.39
Dušan Semolič, Dušan rebolj, Drago Lombar
Ljubljana – Socialni partnerji so v nadaljevanju usklajevanja o socialnem sporazumu do leta 2009 skoraj končali deseto poglavje o izobraževanju oziroma vseživljenjskem učenju. Po pričakovanjih se je zataknilo zlasti pri finančnih in davčnih olajšavah za delo vajencev, dijakov in študentov. Vlada bo z ministrstvi za šolstvo in za finance poskušala v enem tednu poiskati rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse tri vpletene strani (tudi za delodajalce in sindikate).


Usklajevanje učiteljskih plač

Sindikalisti so si prizadevali v omenjenem poglavju opredeliti tudi učiteljske plače. Po besedah vodje ožje vladne pogajalske skupine Dušana Krajnika jim je uspelo narediti korak naprej. Ugotovili so namreč, da morajo izhajati iz tega, kako se financirajo izobraževalni programi: le iz državnih sredstev ali tudi iz drugih virov.

Spodbujanje kakovostnega javnega izobraževanja

Tudi sindikati niso nasprotovali, želeli so le, da naj bodo kakovostnejši programi, podprti tudi z zasebnimi sredstvi, primerneje ovrednoteni. Sporazumeli so se, da bodo uvedli nadzor nad prelivanjem denarja iz državne blagajne v zasebni sektor.

»Ključnega pomena je, da je vlada med svojimi nalogami sprejela obveznost, da bo spodbujala kakovostno javno izobraževanje,« je pod vtisom dajanja večje pozornosti zasebnemu šolstvu v zadnjem času ugotovil Branimir Štrukelj iz konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Dopolnitev habilitacijskih postopkov

Pomembno je, je menil Jože Smole z gospodarske zbornice, da so se sporazumeli, da je treba dopolniti habilitacijske postopke. S tem bi bilo omogočeno enakopravnejše sodelovanje strokovnjakov iz podjetij v izobraževalnih procesih. Igor Antauer iz združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti je opozoril, da je nujna uvedba davčnih olajšav pri naložbah v izobraževanje.

»Skrajno nekorektno in neprimerno je, da delodajalec odmeri sredstva za izobraževanje, potem pa plača še davek na ta sredstva.« V obrti že imajo 13 skladov za izobraževanje, v katerih delodajalci v skladu s kolektivno pogodbo zberejo približno pet milijonov evrov na leto, je še dodal Antauer.