Sporočilo s klicem po miru

Tradicionalno predbožično potovanje luči miru, ki so ga zasnovali pred dvema desetletjema v Avstriji, tudi po krajih v Sloveniji od osamosvojitve naprej prinaša sporočilo s klicem po miru.

Objavljeno
16. december 2006 22.07
Nova Gorica/Gorica - Smreko na skupnem trgu obeh Goric od danes krasijo lučke, ki so zasvetile v okviru prireditve Prižig lučk na meji. Tretje leto zapored sta jo pred decembrskimi prazniki pripravili novogoriška in goriška občina, tokrat pa so jima pridružili še skavti z obeh strani meje, ki so na mejni trg prinesli betlehemsko luč. Skupni trg med mestoma in betlehemska luč prinašata isto sporočilo - željo po miru in sodelovanju, so ob tem poudarili predstavniki lokalnih in cerkvenih oblasti.

Skupni trg kot simbol sožitja

Skupni trg obeh Goric je simbol sožitja med mestoma ter slovenskim in italijanskim narodom. Čezmejno življenje na Goriškem sta letos zaznamovali predvsem praznovanje 100-letnice Bohinjske železniške proge in postavitev kipa pesnika Simona Gregorčiča v Gorici, kjer je "goriški slavček" umrl pred 100 leti, je poudaril novogoriški župan Mirko Brulc. Letošnji prižig lučk mora biti po njegovih besedah zadnji pred padcem schengenske meje.

Tudi goriški župan Vittorio Brancati je izpostavil pomen skupnega trga in prijateljstva med Goricama. Miru ni mogoče doseči za vedno, ampak ga je treba imeti stalno v mislih, betlehemska luč pa je priložnost za razmislek o tem, je še opozoril.

Skavti z obeh strani meje so betlehemsko luč miru prinesli z Dunaja. Poleg obeh županov in številnih prebivalcev obeh mest, sta jo pričakala tudi pomožni koprski škof Jurij Bizjak in predstavnik goriške nadškofije Franco Gismano, ki sta opomnila na njeno sporočilo miru.

Luč miru iz Betlehema, ki jo bodo skavti v središču Nove Gorice delili v soboto, 23. decembra, med 16. in 20. uro, bo do božičnega večera že 16. leto potovala po Sloveniji. Tokrat potuje pod geslom Razprodaja miru, saj želi Zveza slovenskih katoliških skavtinj in skavtov na ta način opozoriti na dvojnost prazničnega časa, ko ljudje lahko hitro pozabijo na notranji mir in se omejijo le na zunanje praznovanje.

Ob novogoriški bosta osrednji prireditvi še v murskosoboški stolnici, kjer bodo plamen sprejeli danes ob 21. uri, in v Ljubljani. V prestolnici bo v nedeljo ob 15. uri luč najprej obiskala stolnico, uro kasneje pa jo bo mogoče pozdraviti še pred magistratom.

Več preberite v jutrišnjem Nedelu!