Sporov v službi ne rešujte z lasanjem

Primerna alternativa bi bila mediacija.

Objavljeno
10. november 2011 13.04
Posodobljeno
10. november 2011 16.00
A. L.
A. L.

KOPER – V vedno bolj napetem poslovnem okolju se delovni spori pojavljajo prehitro in nezmožnost njihovega reševanja vodi v ne preveč prijetna srečanja na delovnem sodišču. Zato je boljše in predvsem veliko bolj smiselno, če se spoznamo z drugimi oblikami reševanja delovnih sporov, kot sta mediacija in arbitraža, meni strokovna vodja projekta o alternativnem reševanju delovnih sporov pri Gospodarski zbornici Slovenije Metka Penko Natlačen. Poudarja, da na ta način lahko delovni spor rešimo v zgodnji fazi in s tem preprečimo nadaljnje negativne posledice, ki se ne kažejo zgolj finančno, temveč predvsem pri medsebojnih odnosih med zaposlenim in delodajalcem ter med sodelavci.

Mediacija namreč za zaposlenega pomeni veliko manjše breme stroškov in osebne stiske, za delodajalca usmerjanje v delo, za oba pa priložnost za nadaljnje sodelovanje, kot da spora ni bilo, je izpostavila Penko Natlačnova.

Na zahtevek nista vezana

Zavedati se moramo številnih prednosti mediacije, kot so zlasti zaupnost postopka, nezdružljivost tega postopka s sodnim in velika prednost glede končnega dogovora o zahtevku delavca. Pri tem sta zaposleni in delodajalec povsem prosta in s končnim dogovorom novelirata prejšnjo medsebojno obveznost, saj na zahtevek nista vezana, je povedala Tadeja Vengar, mediatorka in direktorica Zavoda PaMet.