Šport postaja tretji turistični steber Zasavja

Turistična ponudba Zasavja: za industrijsko dediščino in podeželjem na pohodu športni turizem.

Objavljeno
11. september 2013 18.52
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Športni turizem postaja tretji steber razvoja turizma v Zasavju - poleg industrijske dediščine in podeželja. Zasavske vzpetine ponujajo obilico možnosti ljubiteljem pohodništva in gorskega kolesarstva, a slovenska zakonodaja jim zaenkrat še (pre)slabo sledi.

"Zakonodaja v Sloveniji je stroga, a zmedena. Nismo si namreč še na jasnem, kdo lahko sploh uporablja gozdove. Kot gorski kolesar se kaj hitro znajdeš v prekršku," je ugotovitve z včerajšnje konference Pregibajmo turizem, ki je v organizaciji Zasavske turistične organizacije (ZaTO) potekala v Zagorju, povzela direktorica ZaTO Nataša Jerman Rajh.

Na konferenci so predstavili najčrtovane produkte s področja športnega turizma, ki jih želijo vključiti v obstoječo slovensko mrežo in privabiti goste, za katere zasavsko podeželje že "gradi" tudi nočitvene zmogljivosti. Skupaj z zasavskimi planinci in gorskimi kolesarji so v ZaTO zarisali gorsko-kolesarsko pot od zagorske Čemšeniške planine do hrastniškega Kala. Vije se po že obstoječih pohodniških poteh. Z njo želijo nadgraditi evropski pokal Downhill, po katerem je Zasavje že znano.

Na smučišču Marela nad Kisovcem so možnosti za tekme svetovnega pokala. Ker do Marele vodi sedežnica, ki ima vsa dovoljenja za obratovanje, je to idealna priložnost, da jo izkoristijo tudi poleti za gorsko kolesarstvo. Marela, pravi Rajhova, je idealna točka za Center za urjenje inštruktorjev gorskega kolesarstva.

Gre za projekte, ki zahtevajo le malo finančnega vložka. Več težav je pričakovati s soglasji lastnikov parcel, ki pa si z malo vložka od razvoja športnega turizma tudi lahko obetajo zaslužek.

Napovedi, da bo turizem v Zasavju še pred letom 2020 prinašal pet odstotkov BDP so vse bližje uresničitvi. ZaTO intenzivno pripravlja strategijo razvoja turizma in išče partnerje za nove evropske projekte. Po letu dni obstoja se ZaTO, pravi Rajhova, dobro prijemlje tako pri gostincih, kot slovenskih planincih, kolesarjih in ljubiteljih podeželja.