Sportina za blejsko Pristavo slabo skrbi

Streha in strelovod sta poškodovana. Država najemnika poziva k ustreznejši skrbi za objekt.

Objavljeno
10. november 2011 07.52
Posodobljeno
10. november 2011 09.30
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bled – Sportina kot najemnik izpolnjuje pogodbene obveznosti pri Vili Bled, za Pristavo pa je posebna vladna komisija ugotovila, da tega ne počne. Na to so najemnika nekajkrat pisno opozorili, je povedala Barbara Peternelj z generalnega sekretariata vlade. Čeprav v Sportini trdijo, da ustrezno skrbijo za Pristavo, dejansko stanje objekta tega ne potrjuje.

Leta 2008 z državo sklenjeno pogodbo za najem Vile Bled in Pristave so v Sportini odpovedali že lani, odpovedni rok se bo iztekel oktobra prihodnje leto. »V tem času smo kot najemnik dolžni skrbeti, da se stanje nepremičnine ne poslabša, kar tudi delamo,« je povedala Mateja Zavadlal, direktorica za turizem, hotelirstvo in gostinstvo pri podjetju Sportina Group.

Čeprav vstop v notranjost Pristave ni mogoč, je že od zunaj mogoče opaziti poškodovano strešno kritino in strelovod; nekaj strešnikov skupaj s poškodovanim strelovodom je ob objektu na tleh že najmanj mesec dni, objekt zarašča grmovje. Za to je delno odgovoren najemnik, delno država, ki je v objekt, še preden ga je dala v najem Sportini, premalo vlagala.

Zaradi odpovedi najemne pogodbo v odpovednem roku ne izvajajo nobenih dodatnih vlaganj, temveč samo vzdržujejo sedanje stanje objektov, so povedali v Sportini, kjer pravijo, da manjše poškodbe sanirajo. Zagotovili so, da bodo popravili tudi strelovod.

Zdaj na Pristavi deluje samo galerija Deva Puri, ki je letos organizirala dve odmevni in dobro obiskani razstavi (Impresionisti, Pablo Picasso).

Kot pravi lastnik galerije David Rjazancev, bo tudi v prihodnjih letih nadaljeval razstavno dejavnost. Skrbi ga, da bo imel zaradi prekinitve najemne pogodbe med državo in Sportino tudi sam težave s pridobivanjem ustreznega razstavnega prostora.

Rjazancev je dokaz, da je Pristavo mogoče oživiti, je prepričana Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled, ki opozarja, da je od najemnika nemogoče pričakovati, da bo v zaostrenih gospodarskih razmerah sam investiral v obnovo in dopolnjeval ponudbo.

Kakšna bo nadaljnja usoda Pristave na vladi še ne vedo, saj bo na začetku prihodnjega leta upravljanje obeh nepremičnin predvidoma prevzel javni nepremičninski sklad. Zato po besedah Peterneljeve ne morejo napovedati prihodnjih korakov, povezanih z oddajo v najem.

Kot je dejala, dokumentacija za izvedbo razpisa še ni pripravljena (od odpovedi najemne pogodbe je minilo že skoraj eno leto, op. p.), odločitev, kakšno bo nadaljnje ravnanje lastnika, je glede na politične razmere mogoče pričakovati najpozneje v prvi polovici prihodnjega leta.

Namesto 
velnesa umik

V Sportini so ob sklenitvi najemne pogodbe na Pristavi načrtovali oblikovanje ponudbe programov dobrega počutja in ureditev hotela s štirimi zvezdicami s 47 sobami in 80 ležišči. Glede na odpoved najemne pogodbe načrtovana vlaganja, določena v poslovnem načrtu rabe Vile Bled in Pristave, ne bodo uresničena, pričakuje Barbara Peternelj. Kot je dejala, so se z najemnikom pogovarjali o spremembah poslovnega načrta glede investicij v nepremičnine, vendar do dogovora ni prišlo zaradi odpovedi najemne pogodbe.