Sprava pri projektu Zgornja Drava

Gradnjo projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda so stanovalci pogojevali z ureditvijo v poplavah uničene brežine ob Dravi.

Objavljeno
03. marec 2015 17.23
regent/kanalizacijsko omrezje
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Vuzenica - Neposredno pred dokončanjem gradnje čistilnih naprav in kanalizacijskih omrežij v občinah Muta in Vuzenica, kjer je bilo največ zapletov in podražitev, je župan Mute Miro Vošner omilil kritike na račun projekta. Riko pa si je glede napovedanega odškodninskega zahtevka do ministrstva za okolje zdaj premislil.

Občina Vuzenica z manj kot 2000 populacijskimi enotami ni bila upravičena za sofinanciranje samostojnega projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zato se je povezala z občino Muta. Na nov del kanalizacije se bodo v Vuzenici lahko za zdaj priključili le tisti v neposredni bližini, za druge pa bo občina morala sama zgraditi sekundarne vode. Čistilna naprava že poskusno obratuje za občino Muta, v Vuzenici pa manjka še 40 metrov povezovalnega voda.

Njegovo gradnjo so stanovalci pogojevali z ureditvijo v poplavah uničene brežine ob Dravi, kar pa je v pristojnosti Dravskih elektrarn. Dokončanje gradnje pričakujejo maja. Za 150 kvadratnih metrov veliko hišo na 600 kvadratov veliki parceli bo cena priklopa na nov sistem 540 evrov, v blokih pa od 150 do 200 evrov na stanovanje.

Podražitev med upravičene stroške?

V Vuzenici je bilo po besedah župana Franja Goloba kar nekaj težav. »Nad izvedbo projekta sem bil v začetku precej razočaran, a smo s preprojektiranjem rešili problem preglobokih izkopov in podtalnice.«
Več zapletov je bilo na Muti, kjer so po besedah Borisa Sapača iz Pomgrada naleteli na kamnino in morali minirati, pri gradnji zadrževalnega bazena pa so zabredli štiri metre v podtalnico. »To se je pokazalo v višji ceni, a takšnih stvari ni mogoče preprečiti,« je dejal Sapač. »Projektant tega ni predvidel,« je pojasnil Andrej Ivanc iz Rika. »Prizadevamo si, da bi se podražitev štela med upravičene stroške.« Samo zaradi težav pri gradnji zadrževalnega bazena se je projekt podražil za 120.000 evrov, skupaj pa po oceni Ivanca za od 350.000 do pol milijona evrov.

»Treba je gledati naprej«

Župan Mute Mirko Vošner, v preteklosti najglasnejši kritik projekta, je dejal, da od oktobra, odkar je župan, »prevzema drugo odgovornost do projekta«. Na Muti je ostalo še za 180.000 evrov del, čaka jih še gradnja sekundarnega omrežja na Gortini. Vošner pravi, da bo po končnem obračunu zahteval pregled upravičenosti in sledljivost stroškov ter v primeru večjega odstopanja izpostavil odgovorne. »Tako name kot na mojega predhodnika letijo kritike, da je bil nadzor slabo izveden. Če se bo pokazalo, da je bilo tako, bom zahteval odgovornost projektantov in nadzornika, izvajalec pa je zadnji, ki je za to odgovoren.«

Tudi Riko je spremenil stališče. Še pred mesecem in pol so napovedovali, da bodo zaradi izkopa jaškov na Muti, ki jih je na podlagi anonimke nezakonito odredila gradbena inšpektorica, zahtevali povračilo stroškov (okrog 185.000 evrov) od okoljskega ministrstva ter da že dopolnjujejo odškodninski zahtevek. Zdaj Ivanc ni več tako odločen. »O tem se moramo dogovoriti s Pomgradom, naše stališče pa je, da je treba namesto minulih zapletov gledati naprej.