Sprejem pobude za sklenitev arbitražnega sporazuma

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev arbitražnega sporazuma o načinu reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki jo bo še danes poslala v odbor DZ za zunanjo politiko, je po seji sporočil zunanji minister Žbogar.

Objavljeno
29. september 2009 20.45
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot je pojasnil minister Samuel Žbogar, predlog med drugim vsebuje časovnico za odločitev arbitraže. Predviden časovni okvir je enak povprečnemu trajanju arbitraže, je dodal. Iz DZ so medtem že sporočili, da bo odbor za zunanjo politiko o omenjeni pobudi na nujni zaprti seji razpravljal v sredo ob 13.30.

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je za obravnavo arbitražnega sporazuma pristojen OZP. Gre pa po njegovem za stvar politične presoje, ali naj se z informacijo o tem seznani celoten državni zbor.

Žbogar je še ocenil, da predlog sporazuma rešuje več spremenljivk, kar zadeva zaščito slovenskih vitalnih interesov. Kot je pojasnil, med drugim vsebuje vse bistvene zahteve, ki izhajajo iz dosedanjih stališč Slovenije, kot so pravičnost, stanje na dan 25. junija 1991 in reševanje kopenskega in morskega dela meje v celoti. Pri oblikovanju svojih stališč o arbitražnem postopku Slovenija izhaja tudi iz sklepa DZ o zaščiti slovenskih interesov z 28. februarja.

Predlog sporazuma še predvideva, da se bodo v skladu z dogovorom pogajanja o meji nadaljevala 2. oktobra na podlagi predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna z dne 15. junija, t. i. drugega Rehnovega predloga.

Pri časovnici, opredeljeni v sporazumu, so po besedah Žbogarja izhajali iz interesa Slovenije, da je gradivo za razsodišče dobro pripravljeno in da vsi postopki potekajo v razumnem roku. Pri pripravi časovnice so izhajali iz časovnice iz osnutka sporazuma, ki je bil pripravljen aprila lani, ko se je Slovenija s Hrvaško pogovarjala o rešitvi spora na Meddržavnem sodišču v Haagu.

"V tem trenutku še ne moremo z gotovostjo govoriti, kdaj bo Hrvaška zaključila pogajanja z EU, zato časovnice še nimamo natančno opredeljene," je še pojasnil vodja slovenske diplomacije. "Pustimo arbitraži čas, da dobro pripravi gradivo in da na tej osnovi pride do dobre odločitve," je dejal. "Most bomo prečkali takrat, ko bomo do njega prišli," je Žbogar uporabil star kitajski pregovor. "Mislim, da to velja tudi za naše odločanje, ali je potrebno, da razsodba razsodišča pride še pred vstopom Hrvaške v EU," je dodal.

Türk arbitražni sporazum s Hrvaško ocenil pozitivno

Predsednik Danilo Türk je danes na Brdu pri Kranju predlagani arbitražni sporazum o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki temelji na drugem predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz sredine junija, ocenil kot pozitivnega. Kot je dejal, ga pozitivno ocenjuje tako kot predsednik republike kot profesor mednarodnega prava. "Spremljal sem nastajanje tega sporazuma. Vem, kakšna vprašanja so se pojavila ob prvem osnutku, ki je bil narejen. Poznam, seveda, tudi slovenske amandmaje, ki so bili dani, in delo Ollija Rehna in njegovih sodelavcev, ki je pripravil novo verzijo sporazuma," je dejal Türk v izjavi za slovenske medije na Brdu pri Kranju, kjer se je srečal s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

"Mislim, da je ta verzija dobra, da je taka, da jo Slovenija lahko sprejme in da bi bilo prav, da jo sprejme," je povedal in pojasnil, da o tem govori tako s stališča političnih interesov Slovenije kot s stališča mednarodnega prava.