Sprejeta trasa obvoznice Škofljica po Barju

Na burnem sestanku dvanajstih županov razvojne osi 3a z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem in prometnim ministrom Patrickom Vlačičem so župani uveljavili zahtevo, da država nadaljuje umeščanje obvoznice mimo Škofljice po edini zanje sprejemljivi trasi, to je po Barju.

Objavljeno
09. februar 2011 22.04
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Ljubljana, Škofljica – »Najpomembneje je, da je politika rekla da,« je srečanje komentiral Janez Cimperman, župan občine Ig. Župani dvanajstih občin, ki jih povezuje glavna cesta Škofljica–Petrina (Ig, Škofljica, Grosuplje, Dobrepolje, Velike Lašče, Sodražica, Loški Potok, Ribnica, Kočevje, Kostel, Osilnica in Bloke), so se na sestanku z resornima ministroma dogovorili, da bo država najpozneje do septembra 2012 pripravila državni prostorski načrt za traso obvoznice mimo Škofljice po Barju.

Župani so enotno zavrnili novo ponujeno rešitev obvoznice in vztrajali pri trasi po Barju. V kratkem bo pripravljen terminski načrt postopkov, tako da bodo župani lahko preverjali, kaj se s projektom dogaja.

Drugi sklep, ki so ga sprejeli na sestanku, je povezan s pripravo prostorskega načrta za dograditev in razširitev polnega priključka Šmarje - Sap, tako da bi že jeseni lahko začeli graditi. Prav tako so se dogovorili, da bodo obnovili Ižansko cesto: najprej jo bodo preplastili, v letu 2012 pa še rekonstruirali. »Dogovorili smo se tudi o nadaljevanju obnove železniške proge proti Kočevju, ki bo predvidoma končana decembra 2012,« je sklepe predstavil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je, tako kot drugi župani, opozoril na podcenjujoč odnos nekaterih uradnikov do izvoljenih predstavnikov lokalnih oblasti.

Janez Cimperman, ki je pohvalil enotnost dvanajstih županov, je opozoril, da se rok priprave državnega prostorskega načrta ujema z državnozborskimi volitvami. »Če se stvari z obvoznico po Barju ne bodo premaknile, nam še vedno ostane zapiranje cest.«

Podobno razmišljajo tudi v civilni iniciativi proti trasi Lisičje, kjer njihova predstavnica Janja Kadunc Mezek pozdravlja uspešen dogovor županov in obeh ministrov, a dodaja, da bo treba ne samo formalno, ampak tudi vsebinsko nadzirati pripravo državnega prostorskega načrta obvoznice.