Sprejeto dopolnilo k deklaraciji o totalitarizmu

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na nujni seji sprejel koalicijsko uskladitveno dopolnilo k Deklaraciji o seznanitvi z Resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmu.

Objavljeno
18. september 2009 12.15
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na današnji nujni seji z 10 glasovi za in petimi proti sprejel koalicijsko uskladitveno dopolnilo k Deklaraciji o seznanitvi z Resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmu. Z dopolnilom se v preambuli deklaracije številka 109 nadomesti s številko 110.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je pred glasovanjem o dopolnilu zatrdil, da ne preseneča, da se koalicija in vlada nista zmožni soočiti z resolucijo Evropskega parlamenta. "Resolucija je za sedanjo oblast prepovedana," je poudaril in dodal, da koalicija brani mit o humanem komunizmu v Sloveniji.

Po besedah poslanca največje opozicijske stranke "imajo pred sabo zmazek", ker je koalicija spremenila naslov predloga resolucije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta v predlog deklaracije o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta. Uskladitveno dopolnilo, je nadaljeval, ne rešuje vsebine. "S tem koalicija daje slab vtis o Sloveniji znotraj EU," je še dejal Jerovšek.

Poslanec LDS Anton Anderlič je dejal, da je v demokraciji večina tista, ki odloča. "In tudi v tem primeru je bilo tako," je dodal. Kot je še poudaril, je uskladitveno dopolnilo treba sprejeti, da se lahko konča obravnava deklaracije na odboru.

Branko Grims
(SDS) je spomnil, da je njegova stranka predlagala uskladitveno dopolnilo, "ki ga pa je koalicija z glasovanjem črtala oz. zavrnila resolucijo Evropskega parlamenta". Po njegovih besedah je kaj takega možno samo v Sloveniji in Rusiji.

Kot je znano, bo DZ deklaracijo o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmu predvidoma obravnaval na oktobrski redni seji.

Odbor za notranjo politiko je na današnji nujni seji soglasno sprejel sklep, da podpira mnenje zakonodajno-pravne službe DZ o zahtevi za oceno ustavnosti drugega odstavka 282. člena zakona o pravdnem postopku in o predlogu za začasno zadržanje izvrševanja drugega odstavka 282. člena omenjenega zakona.

V omenjenem mnenju je zakonodajno-pravna služba zapisala, da izpodbijane določbe niso v neskladju z ustavo in da niso podani pogoji za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih zakonskih določb.

Po tej točki je odbor zaprl sejo za javnost, saj je začel obravnavo predlogov stališč Republike Slovenije, in sicer predlog stališča do predloga okvirnega sklepa Sveta o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih ter predlog stališča do predloga sklepa Sveta o sklenitvi Konvencije o mednarodni izterjavi preživnine otrok in drugih oblik družinskih preživnin s strani Evropske skupnosti.