Sprememba obligacijskega zakonika?

Vlada je sklenila, da bo disciplinirala dolžnike. Ti bodo zdaj zamudne obresti plačevali tudi po tem, ko bo njihova skupna vrednost dosegla glavnico.

Objavljeno
29. januar 2007 11.01
Minister za pravosodje Lovro Šturm
Ljubljana – Vlada je sklenila, da bo disciplinirala dolžnike. Ti bodo zdaj zamudne obresti plačevali tudi po tem, ko bo njihova skupna vrednost dosegla glavnico.

Spremenil naj bi se 376. člen obligacijskega zakonika, ki določa, da obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih neplačanih obresti doseže glavnico. To pravilo, ki velja za zamudne in pogodbene obresti, bi po spremembah veljalo le še za pogodbene obresti. Kot smo poročali, je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pojasnil, bo novo določilo močno izboljšalo plačilno disciplino v državi. Veljavni člen naj bi namreč dolžnike spodbujal k neplačevanju njegovih obveznosti do upnika, saj zamudne obresti po določenem času nehajo teči. Če bi želel upnik svoje pravice uveljavljati na sodišču, bi se verjetnost, da bodo obresti dosegle glavnico, zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov, še bolj povečala. Da gre za zelo sporen člen obligacijskega zakonika, naj bi pričalo to, da je ustavno sodišče lani prejelo šest pobud za oceno ustavnosti tega člena, poleg tega pa tudi ni v skladu z direktivo EU.