Spremljali smo Delovo osebnost leta

Upam, da bomo dobre zgodbe znali ceniti in da bomo Slovenci ponosni nase, je dejal Ivo Boscarol, Delova osebnost leta 2011.

Objavljeno
03. januar 2012 09.20
Posodobljeno
03. januar 2012 11.00
S. M., Ni. Č., Delo.si
S. M., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V Mestnem muzeju Ljubljana smo za Delovo osebnost preteklega leta razglasili direktorja in solastnika Pipistrela Iva Boscarola.

Glasbenika na harmoniki in čelu, Marko Hatlak in Karmen Pečar, ki sta skrbela za vzdušje v Mestnem muzeju sta letošnjemu zmagovalcu posvetila skladbo Čardaš italijanskega skladatelja Vittoria Montija.

Ivo Boscarol je po prejetju nagrade dejal, da je življenje polno izzivov. Če si rojen v znamenju ovna, je teh izzivov premalo, tudi tistih v temnici (Ivo Boscarol je bil dolgo fotograf, ki se je specializiral za glasbene dogodke, op. p.).

Da je bila glasba od nekdaj njegova ljubezen, ni skrivnost. Vpletel jo je tudi v svoj nekdanji poklic fotografa. Veliko let je živel od fotografije in fotografiral je predvsem glasbene motive. »Pink Floydi so moja velika ljubezen. Ko se je izkazalo, da se bom pridružil snemanju njihovega spota The Wall, sem bil najsrečnejši. Še zdaj ne zamudim nobenega njihovega koncerta v Evropi.«

Boscarol je dejal, da bi vsa svoja prizadevanja lahko združil v eno besedo: »vrednote«. V svojem govoru se je zahvalil uredništvu Dela, ker je verjelo vanj. »Tokrat sem že tretjič nominiran. Najprej sem pristal na tretjem mestu, nato na drugem, letos na prvem.«

Kar počne, bi lahko imenoval delo na dolgi rok. »To je tudi obveza za naprej. Upam, da bomo znali ceniti dobre zgodbe in da bomo Slovenci ponosni nase.«

Prireditev v Mestnem muzeju je povezovala novinarka Dela Vesna Milek, ki je na začetku prireditve napovedala nominirance z besedami, da obstajajo ljudje, ki so vzeli besede Mahatme Gandhija zares. Postali so sprememba, ki jo iščejo v svetu.

Obiskovalci so si ogledali video predstavitve vseh desetih nominirancev, ki jih je posnel in zrežiral snemalec Dela Ante Orlić. Video prispevke si lahko ogledate v prispevku: Deseterica, ki je zaznamovala leto 2011.

Vsaj deset dobrih zgodb so napisale Delove osebnosti leta

Trinajste prireditve zapored se je udeležilo sedem nominirancev od desetih. Manjkali so le hokejist Anže Kopitar, astrofizik Anže Slosar in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga je zbrane nominirance nagovorila z besedami: »Bolj kot kdajkoli potrebujemo dobre zgodbe, junake dela, zglede, ki dokazujejo, da je dobro delo vrednota, da se pošteno delo izplača in da se upoštevanje širših interesov in skrb za skupnost prej ali slej bogato obrestujeta«.

Vabilu na Delovo osebnost leta 2011 so se odzvali tudi številni ugledni gostje, med njimi minister za pravosodje Aleš Zalar, založnik Luka Novak, kulturni menadžer Darko Brlek, svetovalec predsednika države za zdravstveno in socialno varstvo Franc Hočevar, namestnik predsednika komisije za boj proti korupciji Rok Praprotnik, novinarka in urednica Darja Groznik, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, podžupan Aleš Čerin, publicistka Manca Košir, direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir, direktor Mestnega muzeja Ljubljana Blaž Peršin, generalni direktor RTV Marko Filli, zdravnica in predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar, obrambna ministrica Ljubica Jelušič, direktorica Združenja manager Sonja Šmuc, novinar Igor E. Bergant ...

Zmagovalec in nominiranci

Končna odločitev, komu naj se podeli prestižno Delovo priznanje, je bila že trinajstič v rokah bralcev. Deset nominirancev za Delovo osebnost leta je decembra izbralo uredništvo, eminentni naslednik lanskega dobitnika prestižnega Delovega priznanja, zamejskega pisatelja Borisa Pahorja, je letos postal Ivo Boscarol, direktor in solastnik Pipistrela in s svojo ekipo junak Nasinega natečaja za letalo prihodnosti.

O deseterici, ki je po mnenju uredništva zaznamovala leto 2011, je Romana Dobnikar Šeruga dejala: »Vsaj deset dobrih zgodb so v iztekajočem se letu napisale Delove osebnosti leta. Akademik, literarni klasik, veliki humanist in premišljevalec slovenske zgodovine 20. stoletja, astrofizik in eden vodilnih mladih slovenskih raziskovalcev, javni uslužbenec, katerega cilji in dosežki zdaleč presegajo njegov formalni opis del in nalog, športnika, ki si ne prizadevata samo za lastne lovorike, ampak imata visoko razvit čut za soljudi, zdravnika, vsak s svojo ekipo, ki sta v čast in ponos svojemu poklicu, trije podjetniki, ki so s svojimi ambicijami in vizionarskimi načrti okužili tudi svoje sodelavce.«

Bi jih po opisu zaslug prepoznali?

Bralci ste izbirali med naslednjimi nominiranci: Marjan Batagelj, Ivo Boscarol, Aleksander Doplihar, Goran Klemenčič, Alen Kobilica, Anže Kopitar, Leon Meglič, Anka Lipušček Miklavič, Zorko Simčič, Anže Slosar.