Spuščanje pare zaustavilo Nek

Že druga zaustavitev Nuklearne elektrarne Krško v dveh mesecih.

Objavljeno
21. april 2017 22.31
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško – Vsega dva meseca po samodejni zaustavitvi jedrske elektrarne v Krškem so operaterji objekta včeraj okoli četrte ure zjutraj moč elektrarne morali zmanjšati na 70 odstotkov. Zaradi nepravilnega delovanja razbremenilnega ventila pare je namreč prišlo do nekontroliranega spuščanja pare v okolje.

Pojavila se je motnja v delovanju razbremenilnega ventila pare na enem od dveh dogrevalnikov pare in izločevalnikov vlage, so pojasnili v jedrski elektrarni (Nek). Pri tem je v okolje ušla para, kar je bilo mogoče slišati tudi v okolici elektrarne. Ob delnem zmanjšanju moči elektrarne se je ventil samodejno vrnil v želeni položaj.«

Za korekcijo in ustrezno namestitev ventila bo nujna kratkotrajna ustavitev elektrarne, je napovedal Stane Rožman, predsednik uprave Neka. Vzrok za napako v delovanju ventila še iščejo, za ustrezno nastavitev ventila pa bo treba temperaturo na ventilih znižati z običajnih 270 pod 60 stopinj Celzija. Ponovna priključitev elektrarne na omrežje je predvidena čez vikend.

Februarja se je avtomatska zaustavitev zgodila zaradi okvare ventila, ki nadzira raven vode v uparjalniku. Včeraj pa je nastala napaka na ventilu med visokotlačno in dvema nizkotlačnima turbinama v sekundarnem krogu elektrarne, ki je bil servisiran v predzadnjem remontu.

»Za zdaj ne moremo reči, da sta dve težavi v dveh mesecih med seboj povezani, saj sta se zgodili na povsem drugih območjih elektrarne. Znakov, da bi težave nastale zaradi malomarnosti, nismo zaznali,« je dejal direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar.