Srčna Primorska danes v Postojni

Poklon »lepotici milijon obrazov« s celodnevnim programom.

Objavljeno
16. september 2016 22.36
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Postojna – Več kot deset tisoč Primorcev in drugih pričakujejo na današnjem slavju v Postojni v spomin na vrnitev Primorske matični domovini 15. septembra 1947, z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe. Slavnostna govornika bosta Matjaž Kmecl in v imenu zamejskih Slovencev zgodovinar Borut Klabjan.

»Primorska je simbol domoljubja Slovencev in naše pomembno okno v svet,« je v svoji poslanici ob četrtkovem državnem prazniku poudaril premier Miro Cerar. Osrednja proslava bo danes na Novem trgu pred Primorko pod geslom Primorska.Srčna. »Proslava bo poklon Primorski, lepotici milijon obrazov, zaradi njene največje geografske razgibanosti, in bo nekoliko drugačna od prejšnjih proslav. Ne bo tako velika po številu nastopajočih, pač pa bo pristop sodobnejši,« je povedala scenaristka in režiserka proslave domačinka Silva Bajc.

Nastopilo bo 120 gostov, med njimi Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Postojnska godba 1808, kantavtor Drago Mislej Mef, violinist Zdravko Pleše, saksofonist Tomaž Nedoh, recitatorja Boris Cavazza in Renato Jenček. Prireditev bo trajala v Postojni ves dan, zvečer bodo končali z rock koncertom z več ansambli, med njimi bo tudi Zaklonišče prepeva.

Prihod v Postojno so napovedale skupine z več kot sto avtobusi. Prireditev bo stala 55.000 evrov. Skoraj polovico je prispevala postojnska občina, preostalo pa ministrstvo za kulturo in 23 drugih primorskih občin.